پوستر

حکم شرعی سجده بر کاغذ و دستمال کاغذی در حال اختیار ” بمناسبت ۱۴ دسامبر (برابر با ۲۳ آذر) روز جهانی ساخت کاغذ در چین “

الف: کاغذ

امام خمینی، آیت الله مکارم شیرازی:

سجده بر مطلق کاغذ اشکال ندارد.

شایان ذکر است به فتوای آیت الله مکارم شیرازی سجده بر کاغذ ابریشمی صحیح نیست. بنابراین سجده بر «کاغذ مطلقا» صحیح است یعنی، سجده بر کاغذی که از جنس چوب و یا کاه و مانند آن است هر چند سنگ و مانند آن در دسترس باشد، صحیح است. نه «مطلق کاغذ»! (۱)

 

مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای:

به طور کلی سجده بر کاغذی که از چوب و گیاهان ـ غیر از کتان و پنبه ـ ساخته می شود صحیح است مشروط به این که رنگ یا جرم دیگری روی تمام آن را نگرفته باشد و حداقل به مقدار یک بند انگشت پیشانی با کاغذ تماس داشته باشد و تشخیص موضوع هم با مکلف است. شایان ذکر است در صورت شک در اینکه مایصح السجود (از چیزهایی است که سجده بر آن صحیح است) هست یا خیر باید احراز کنید که مایصح السجود هست.

 

آیت الله العظمی سیستانی:

اگر کاغذ را از چیزی که سجده بر آن صحیح است مانند چوب و کاه، ساخته باشند، می‌توان بر آن سجده کرد و همچنین اگر از پنبه یا کتان ساخته شده باشد؛ ولی اگر از حریر (ابریشم) و مانند اینها ساخته شده باشد، یا شک شود، سجده بر آن صحیح نیست.

 

ب: دستمال کاغذی

فقط در صورتی می‌‌توان بر آن سجده کرد که معلوم باشد از شیئی ساخته شده که سجده به آن صحیح است. (۲)

 

 

منابع:
(۱) مرکز پاسخگویی به سوالات دفتر آيت الله العظمی مکارم شيرازی، کد رهگیری : 140109190062
(۲) توضیح المسائل مراجع، م1082 / توضیح المسائل جامع، ج1، ص515، م1396 / العروة الوثقی، ج2، کتاب الصلاة، فصل فی مسجد الجبهه من مکان المصلی، ص116، م22 / تحریرالوسیله، ج1، کتاب الصلاة، فی مکان المصلی و مسجده، ص272، م10 / منهاج الصالحین، ج1، کتاب الصلاة، شروط مکان المصلی، الثالث، ص208، م551 و 552 / استفتاء از معظم له، شماره سوال: 1269830 و 1344576 و 1378312

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا