پرسش و پاسخسؤالات دانشجویانسؤالات نمازسؤالات نماز مسافر

نماز و روزه دانشجو ـ فالأعلم در مبحث نماز دانشجو ـ فالأعلم در بعض یا کل

پرسش:

نسبت به‌حکم نماز و روزه دانشجو در استفتائات معظم له آمده است: «اگر سفرهایش به‌گونه‌ای باشد که در خلال هر ده روز یک سفر تحصیلی برود باتوجه‌به اینکه مسئله سفر تحصیلی مبنی بر احتیاط (جمع بین نماز تمام و شکسته و جمع بین روزه‌گرفتن و قضاکردن آن بعد از ماه رمضان) است می‌تواند در این مسئله با مراعات الأعلم فالأعلم به مجتهد جامع‌الشرایط دیگری رجوع نماید.» حال سؤال این است که دانشجو در کدام قسمت مسئله به مرجع بعدی مراجعه می‌کند. مثلاً اگر دانشجویی فقط سه ماه و هر ده روز یکبار یک سفر تحصیلی دارد، طبق نظر معظم له باید احتیاط کند. حال با مراجعه به مرجع اعلم بعدی آیا در قسمت کثیرالسفر هم باید طبق نظر مرجع بعدی عمل کند ـ هرچند این قسمت مسئله فتوا است ـ و یا اینکه این قسمت مسئله فتوا است، و قابل‌رجوع نیست و طبعاً فقط می‌تواند به مرجعی رجوع کند که از نظر ایشان به این فرد کثیرالسفر گفته می‌شود.

(برای توضیح بیشتر: اگر مرجع اعلم بعدی این فرد آیت‌الله مکارم باشد، باتوجه‌به اینکه ایشان معتقدند، باید هر هفته ۳ روز فرد به سفر برود و این کار را برای حداقل دو ماه ادامه دهد تا کثیرالسفر شود، در مفروض سؤال (دانشجویی فقط سه ماه و هر ده روز یکبار یک سفر تحصیلی دارد)، آیا می‌توان به آیت‌الله مکارم رجوع کرد و نماز را تمام خواند یا اینکه وقتی رجوع کند، چون از نظر ایشان به این فرد کثیرالسفر گفته نمی‌شود، نمازش شکسته است.)

خواندن  معیار کثیرالسفر ـ مسافرت شغلی

در جواب فرمودید: در فرض سؤال می‌تواند با رعایت الأعلم فالأعلم به فتوای مرجعی که نماز دانشجو را در شرایط مذکور تمام و یا شکسته می‌داند مراجعه نماید.

لازم به ذکر است که بعضی از پاسخگویان مرکز ملی در قم خلاف این مطلب را از دفتر معظم له نقل می‌کنند مستدعی است نظر نهایی را مرقوم فرمایید؟

با تشکر ـ اداره پاسخگویی به سؤالات شرعی

 

نام مرجع تقلید:

مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای (حفظه‌الله تعالی)

 

پاسخ:

با عرض سلام و ادب؛

جواب مذکور صحیح است و آنچه از بعض پاسخگویان نقل شده مورد تأیید نیست. (۱)

 

 

منابع:
(۱) سایت استان‌ها، ویژه نمایندگان مقام معظم رهبری، بخش سؤالات نمایندگی‌ها، شماره استفتاء: ۵۹۲۵۶۹ / استفتائات جدید مقام معظم رهبری (معاونت ارتباطات حوزه‌ای دفتر مقام معظم رهبری، بخش استفتائات)، ویژه نمایندگان کشوری، ص۱۸، با استفاده از م ۵۱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا