اولادحقوقگناهانمتفرقات عبادیمطالب تفصیلی منتخبوظایف زن و شوهر در زندگی مشترک

قرار دادن نام رحمان و رحیم و الهه برای فرزند

در توصیه های پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) به امیرالمؤمنین (علیه السلام) نقل شده که فرمودند:

يَا عَلِيُّ حَقُّ الْوَلَدِ عَلَى وَالِدِهِ أَنْ‏ يُحَسِّنَ‏ اسْمَهُ‏… (1)

ای علی! یکی از حقوق فرزند بر عهده‌ی پدر این است که نام نیک برای او انتخاب نماید.

 

مستحب است نام خوب برای فرزند قرارداد، زیرا این از حق فرزند بر پدر است؛ و غیر از لفظ جلاله و نام‌هایی که مختص خداوند متعال است، بقیه‌ی نام‌ها اشکال ندارد؛ و افضل اسم‏ها آن است که متضمن معنای عبودیت برای خدای جلّ شأنه باشد؛ مانند «عبداللَّه» و «عبدالرحیم» و «عبدالرحمن» و مانند این‏ها و بعد از آن‏ها اسم‏‌های پیغمبران و ائمه (علیهم السلام) است، و افضل آن‏ها «محمّد» است؛ بلکه برای کسی که چهار فرزند دارد، ترک اسم «محمّد» مکروه است. و بهتر است برای دختر از اسماء حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) و یا مادران ائمه اطهار (علیهم‌السلام) استفاده کنيد.

 

قرار دادن نام رحمان و رحیم و الهه برای فرزند:

مقام معظم رهبری (حفظه الله):

نام‌گذاری به نام الهه مانعی ندارد؛ هرچند بهتر است از اسماء حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) و یا مادران ائمه اطهار (علیهم‌السلام) استفاده کنید و در رابطه با رحمان و رحیم بهتر است با پیشوند «عبد» ذکر شود.

 

آیت‌الله‌العظمی مکارم شیرازی (حفظه الله):

انتخاب نام «رحمن» و «رحیم» اشکالی ندارد؛ اما بهتر است «عبدالرحمن» و «عبدالرحیم» باشد. ولی اگر دختری نامش «الهه» است، باید عوض کنند.

خواندن  قراردادن نام رحیم و رحمن و حمید و وحید برای پسر و الهه برای دختر

 

آیت‌الله‌العظمی سیستانی (حفظه‌الله):

در نام‌گذاری فرزند باید به دو نکته توجّه شود:

الف. نام‌گذاری فرزند به اسم ذات خداوند متعال «اللّه» و صفاتی که برای غیر خداوند متعال به کار نمی‌رود، مانند «رحمان» بدون ذکر کلمۀ «عبد» جایز نیست؛ بلکه نام‌گذاری فرزند به «إلٰه» بنا بر احتیاط لازم ترک شود. البته نام‌گذاری فرزند به «إلٰهه» اشکال ندارد.

ب. نام‌گذاری فرزند به صفاتی که غالباً برای خداوند متعال به کار می‌رود، طوری که اگر به‌صورت مطلق و بدون توضیح و نشانه‌ای ذکر شود برداشت می‌شود که منظور از آن خداوند متعال می‌باشد؛ مانند «رَبّ»، «خالق»، «رَزّاق» بدون ذکر کلمۀ «عبد»، بنا بر احتیاط لازم جایز نیست. (2)

 

 

منابع:

1) وسائل‌الشیعه، ج‏21، ص389، ح27377

2) استفتاء از مقام معظم رهبری، سؤالات شماره: 804544 و 375848 / همان، سؤالات شماره: 731402 و 828225 / توضیح‌المسائل جامع، ج4، ص172، م368، مورد هشتم / سایت کلیشه (سایت اختصاصی آیت‌الله سیستانی)، ویژه نمایندگان معظم‌له، بخش “استفتائات های نجف”، س32019 / همان، بخش “ایمیل‌های نجف ” / استفتاء خصوصی شفاهی از نماینده آیت‌الله سیستانی / احکام ویژه (600 مسأله موردنیاز)، مطابق با فتاوای آیت‌الله‌العظمی مکارم شیرازی، ص160، م599 / استفتاء خصوصی از مرکز پاسخگویی به سؤالات شرعی دفتر آیت‌الله‌العظمی مکارم شیرازی، کد رهگیری: 9610230040 / سایت رسمی آیت‌الله مکارم شیرازی، بخش استفتائات.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا