محاسبه نرخ تورم در قرضها و طلبهای سالیان قبل ـ حکم ضمان پول در صورت تورم ـ محاسبه کاهش شدید تورم در ادای دیون
پرسش:
از شخصی در سال ۱۳۸۱ مبلغ پنجاههزار تومان طلب دارم نمیداد الان میگوید همان مبلغ را میدهم حال اینهمه سال گذشته همان مبلغ را بدهد یا نرخ روز را حساب کند؟
نام مرجع تقلید:
آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی (حفظهالله تعالی)
پاسخ:
با عرض سلام و ادب؛
بهطورکلی کاهش و افزایش فاحش (نه هر تورمی) ضمان آور است؛ به تعبیر دیگر چنانچه کسی به دیگری مبلغی بدهکار باشد و بعد از گذشت ۲۰ یا ۳۰ سال (در محیط ما) بخواهد آن را بپردازد بهیقین پرداخت همان مبلغ ادای دین محسوب نمیشود و باید به قیمت روز پرداخته شود و نرخ تورّم ملاحظه گردد، ولی تغییرهای غیر فاحش تأثیری ندارد، چرا که ادای دین محسوب میشود. در نتیجه، چنانچه تفاوت بسیار زیاد باشد بهطوری که در نظر عرف ادای دین محسوب نشود، باید معادل روز در نظر گرفته شود یا لااقل مصالحه تراضی شود.
بله چنانچه طلبکار در گرفتن وجه خود کوتاهی کرده باشد مثلاٌ میتوانسته طلب خود را بگیرد و برای دریافت طلب خود اقدام نکرده باید به همان قیمت قدیم دستمزد پرداخت شود. ولی اگر بدهکار نمیپرداخته و یا مانعی برای دریافت بوده باید باتوجهبه نرخ متوسط تورّم کل اجناس که هرسال توسط بانک مرکزی اعلام میشود دستمزد او را بپردازد، چرا که ادای دین و برائت ذمّه امری است عرفی و عرف باید بگوید با پرداخت این مبلغ، بدهی پرداخت شده است.
شایانذکر است، اگر فردی به هر دلیلی به دیگری بدهکار باشد اعم از مهریه، دیه و یا اینکه ضمان دیگری بر عهده او باشد و حتی خمس بر ذمّه داشته و نپرداخته، اگر بهقدری گذشته که تفاوت تورّم زیاد است باید تورّم متوسط اجناس را در نظر بگیرد و اگر طلبکار فوت نماید، باید بدهکار مبلغ مزبور را با احتساب تورم متوسط اجناس به ورثه آن مرحوم تحویل دهد. (۱)