حکم فرزند خوانده ـ نحوه محرمیت فرزند خوانده
پرسش:
بنده کارمند بهزیستی هستم و یکی از سوالات رایجی که در موضوع فرزند خواندگی مطرح می شود بحث محرمیت مخصوصا در مورد پسران است. خواهشمند است نحوه ایجاد محرمیت بین پسر و خانم در زوجین متقاضی در صورت شیرخواره بودن و درصورتیکه شیرخواره نباشد در تمام حالات ممکن را برای اینجانب بفرستید و ممنون از لطف
شما
نام مرجع تقلید:
مقام معظم رهبری حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای (حفظهالله تعالی)
پاسخ:
با عرض سلام و ادب؛
فرزندخوانده حکم فرزند ندارد و با مرد و زنی که او را بزرگ میکنند، محرم نمیشود مگر بهوسیله رضاع با مراعات شرایط آن و یا ازدواج پس از بلوغ و رشد و قبل از بلوغ با اذن حاکم شرع و رعایت مصلحت طفل عقد موقت اشکال ندارد.
اما درصورتیکه طفل شیرخوار باشد و مادرخوانده هم از شوهر شرعی شیر داشته باشد یا خواهر یا دختر یا مادر وی (مادرِ مادرخوانده) شیردار باشند، میتوان با شرایطی به طفل شیر داد و باعث محرمیت میشود:
برای اطلاع از “احکام شیردادن“ اینجا را کلیک نمایید
برای اطلاع از “شرايط شير دادنى كه علت محرم شدن است“ اینجا را کلیک نمایید.
شایانذکر است؛ گفته میشود اخیراً با پیشرفت علم پزشکی یا استفاده از دارو یا بهوسیله مکیدن نوزاد در سینه مادر جدید یا … امکان دارد خانمهایی که حامله نمیشوند شیردار شوند و در سینهشان شیر ایجاد شود، و لکن با این شیر احکام رضاع ثابت نمیشود و محرمیت به وجود نمیآید. (چون شیر ولادت و از شوهر شرعی نیست.)
و امّا درصورتیکه طفل شیرخوار نباشد یا در سن شیرخوارگی است، ولی مرضعه ای نیست که او را شیر دهد و از طریق رضاع محرمیت حاصل نشود و بخواهند از طریق مصاهره (۱) و ازدواج، محرمیت حاصل شود:
چنانچه بخواهید این پسر به مادرخوانده خود محرم شود، میبایست طفل را به عقد موقت مادربزرگ (مادرِ مادرخوانده) درصورتیکه شوهر شرعی نداشته باشد، درآورد و لازم است هم بستری و دخول صورت بگیرد تا محرمیت حاصل شود و ازآنجاییکه نوعاً همبستری امکان ندارد یا با مشکلاتی مواجه است، راهی برای محرمیت نیست.
و اگر فرزندی را که بهعنوان فرزندخوانده قبول کرده است، دختر میباشد، میتواند در صورت وجود مصلحت با اذن حاکم شرع، به عقد موقت پدر خود (پدرّ پدرخوانده) درآورد و در اینجا دخول هم لازم نیست و بعد از خواندن عقد، دختر برای همیشه به او محرم خواهد شد. (۲)