پرسش و پاسخ

وجود مانع (مثل آنژیوکت) در بدن و وظیفه فرد (غسل و وضو یا تیمم یا جمع بین آنها)

پرسش:

باتوجه‌به اینکه آیت‌الله سیستانی (حفظه‌الله تعالی) برای مانع در اعضای وضو فرموده‌اند تیمم کنیم. آیا برای غسل هم چنین است؟ مثلاً خانمی برای رژیم دکتر به دستش آنژیوکت متصل کرده برای غسل باید تیمم کند باتوجه‌به مانع؟

 

نام مرجع تقلید:

آیت‌الله سیستانی (حفظه‌الله تعالی)

 

پاسخ:

با عرض سلام و ادب؛

اولاً در فراز ابتدایی سؤالتان، (باتوجه‌به اینکه آیت‌الله سیستانی (حفظه‌الله تعالی) برای مانع در اعضای وضو فرموده‌اند تیمم کنیم …) این نسبتی را که به آیت‌الله سیستانی (حفظه‌الله تعالی) داده‌اید، اشتباه است و فتوای معظم‌له این نیست، بلکه معظم‌له در باب وجود مانع در اعضای وضو تفصیلی دارند که این‌چنین است:

هرگاه در اعضای وضو، چیزی چسبیده است؛ مانند رنگ، قیر، چسب و … که برداشتن آن ممکن نیست یا به‌قدری مشقّت دارد که نمی­شود تحمّل کرد، وظیفه مکلّف تیمّم است مگر آنکه آن چیز در مواضع تیمّم باشد که در این صورت، باید هم وضو بگيرد و هم تیمّم نماید و در هنگام وضو، بنا بر احتياط واجب مانند وضوی جبيره، بر مانع در صورت امكان، مسح نمايد ولی اگر مانع تنها در قسمتی از کف دست یا باطن انگشتان باشد و در پشت‌دست‌ها و پیشانی مانع نباشد به‌نحوی‌که با قسمت باقیمانده بدون مانع بتواند مسح را انجام دهد، تیمّم کافی است. همچنین آنژیوکت (۱) که به‌خاطر ضرورت به بدن بیمار متّصل می­شود درحالی‌که در موضع، زخم يا دمل يا شكستگی نيست، حکم مانع را دارد. (۲)

امّا در خصوص جواب سؤالتان، غسل هم همین حکم را دارد؛ یعنی اگر جبیره در داخل اعضای تیمم است، باید هم غسل جبیره ای نماید و هم تیمم جبیره ای.

خواندن  طریقه انجام غسل با بدن زخمی و خونین

لذا در فرض سؤال اگر آنژیوکت (هر مانع دیگری) قابل برداشتن و برطرف‌کردن نیست یا مشقت زیادی داشته و حرجی است، درصورتی‌که در پشت‌دستتان (محل تیمم) وجود دارد، لازم است جمع بین وضو یا غسل و تیمم نمایید و اگر در قسمت بالاتر از مچ مثل ساعد یا پشت ساعد باشد، تیمم کافی است.

شایان‌ذکر است؛ انسان نمی‌تواند در غیر حال ضرورت، درصورتی‌که وقت نماز وارد شده و طهارت ندارد، کاری کند که وظیفه‌اش تبدیل به تیمم شود و همچنین است بنا بر احتیاط واجب حتی در غیر وقت نماز نباید کاری کند که وظیفه‌اش را تبدیل به تیمم نماید. (۳)

برای توضیحات بیشتر و تفصیلی و (احکام تاتو و ناخن مصنوعی) و شرایطشان (فیلم استاد) اینجا را کلیک نمایید.

 

 

منابع:
(۱) آنژیوکت، قطعه­ای پلاستیکی است که به بدن بیمار متّصل می­گردد تا وصل سرم یا تزریق آمپول به بدن از طریق آن صورت گیرد.
(۲) توضیح‌المسائل جامع، ج ۱، ص ۱۲۶، م  ۳۶۲ ـ  منهاج الصالحین، ج۱، فصل الثانی (احکام الجبائر)، ص ۳۷، م ۱۰۴
(۳) منهاج الصالحین، ج۱، فصل الثانی (احکام الجبائر)، ص ۳۷، م ۱۰۶ ـ  استفتاء کتبی از معظم‌له ـ   موسوعه فقهی تحقیقات و استفتائات واحد پاسخ به سؤالات جامعة الزهرا (سلام‌الله‌علیها)، قم، مجموعه احکام ۲، ص ۲۱ و ۲۳

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا