
حضرت آیت الله سید حسن طاهری خرم آبادی
ایشان پس از مدتی تحصیل در حوزه علمیه کمالیه خرمآباد، به حوزه علمیه قم عزیمت کردند و دروس سطح خود را نزد اساتید برجستهای همچون حضرات آیات حسین شبزندهدار، حسین جزایری، باقری کنی، محمدتقی ستوده، ناصر مکارم شیرازی، علی مشکینی، جعفر سبحانی، سید محمد محقق داماد، ابوالقاسم خزعلی، عبدالجواد اصفهانی (جبلعاملی) و سید محمدباقر طباطبایی (سلطانی) فراگرفتند. همچنین درسهای خارج فقه و اصول را نزد حضرات آیات بروجردی، امام خمینی (قدس سره)، مرتضی حائری یزدی و سید محمد محقق داماد آموختند. از جمله فعالیتهای ایشان در نظام جمهوری اسلامی ایران میتوان به عضویت در شورای نگهبان، مجلس خبرگان رهبری، مجمع تشخیص مصلحت نظام، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، مجلس خبرگان قانون اساسی، شورای بازنگری قانون اساسی و امامت جمعه موقت تهران اشاره کرد. ایشان در زمینههای کلام اسلامی، تفسیر و فقه تألیفاتی دارند که از جمله آنها میتوان به کتابهای «جهاد در قرآن»، «ولایتفقیه و حاکمیت ملت»، «ولایت و رهبری در اسلام» و «صلة الرحم و قطیعتها» اشاره کرد.
———————————————————–
به نقل از آیتالله اراکی (دامت برکاته):
آنهایی که در بُعد علمی مقام معظّم رهبری تشکیک میکنند، یا آشنا نیستند با تاریخ علمی مقام معظّم رهبری و تلاش عالی علمی ایشان و حضور علمی فعّال ایشان در عرصههای علمی، یا اینکه انسانهای فاسدی هستند که دل مریضی دارند و دوست دارند که اساساً در همه مبانی انقلاب، خدشه وارد کنند و چون میبینند که رهبریِ انقلاب یکی از مهمترین بلکه مهمترین پایه انقلاب است، برای تضعیف این پایه انقلاب این حرفها را میزنند.
در بین کسانی که با حوزه علمیه، بهویژه حوزههای ایران از جمله مشهد آشنا هستند، کسی وجود ندارد که در بنیه علمی مقام معظّم رهبری تشکیک کند. مقام معظّم رهبری پیش از انقلاب از اساتید مبرّز و بالای مشهد بهشمار میآمدند و از همان روزگار، اجتهاد و فقاهت ایشان برای همه کسانی که با علمای مشهد و حوزه مشهد آشنا بودند مسلّم بود و این معنا، جای تشکیک ندارد.
بعدها هم که به رهبری انتخاب شدند، در جلسات علمی که با بزرگان حوزه داشتند، همه تحت تأثیر بنیه علمی ایشان و تحت تأثیر عظمت علمی ایشان و قوّت علمی ایشان قرار گرفتند. بزرگانی همچون مرحوم آیتاللهالعظمی خاتم یزدی، مرحوم آیتاللهالعظمی مؤمن قمی، مرحوم آیتاللهالعظمی محمّد روحانی، مرحوم آقای احمدی میانجی، مرحوم آقای طاهری خرّمآبادی و بزرگانی که هنوز هم هستند که توانستهاند در جلسات علمی حضور پیدا کنند با ایشان، همه، برجستگی علمی ایشان را در سطح بسیار بالا دانستهاند و بسیاری از این آقایان صریحاً به اعلمیّت فقهی ایشان (حضرت آیت الله العظمی خامنه ای) شهادت دادهاند و این خود، نشاندهنده آن برجستگی علمی ایشان است. به اضافه اینکه تعدادی از مباحث علمی ایشان منتشر شده و این مباحث علمی، خود گواه بر توان علمی ایشان و برجستگی علمی ایشان است. (۱)
————————————————————
به نقل از حجتالاسلاموالمسلمین دکتر انتصاری (دامت برکاته):
مرحوم حضرت آیتالله سید حسن طاهری خرمآبادی، امامجمعه موقت تهران
ایشان از چهرههای بابصیرت در بین علما بودند که در بزنگاه حساس موضعگیریهای اثرگذاری داشتند. از برجستهترین موضعگیری ایشان در روز رأیگیری مجلس خبرگان در موضوع شورایی شدن رهبری بود؛ درحالیکه فضای بحث به سمت نهاییشدن شورای رهبری بود، ایشان باروحیهی انقلابی خطاب به آقای هاشمی رفسنجانی و موسوی اردبیلی فرمودند: چرا نظر مبارک امام راحل عظیمالشأن را نمیگویید؟ مگر نفرمودند: بعد از من خلأ رهبری وجود ندارد؟ همانطور که میدانیم مرجعیت، یکی از شرایط رهبری محسوب میشد.
یادآوری نظر امام و موضعگیری در مجلس خبرگان ـ آن هم با آن شرایط ـ بیانگر روحیهی انقلابی و بصیرت فوقالعادهی ایشان بود که امروز برکات آن در جامعهی اسلامی ما و جهان تشیّع، مشاهده میشود.
پس از انتخاب حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای (حفظهالله) به رهبری در مواضع مختلف از جمله تریبون نمازجمعه از اعلمیت و جامعیت ایشان تبیین و دفاع نمودند.
محمد ناصر انتصاری