پرسش و پاسخسؤالات گناهان

گرفتن حقوق و استخدام با مدرک تقلبی و انجام دروغ در پایان‌نامه

پرسش:

سلام. اگر دانشجویی به‌خاطر منافع شخصی در پایان‌نامه‌اش دروغی بیاورد و نمره‌ای که می‌گیرد تا حد زیادی تحت‌تأثیر آن دروغ باشد، باتوجه‌به اینکه نمره پایان‌نامه در گواهی فارغ‌التحصیلی ثبت می‌گردد و استخدام در جایی چه استخدام دولتی یا هر جای دیگر بر اساس آن گواهی و آن نمره خواهد بود، آیا درآمدش و مزایایی که از آن بهره‌مند می‌شود، حلال است؟

خواهش می‌کنم به سؤالم جواب بدید؛ چون عین سؤال من توی پرسش‌های موجود سایت نبود.

 

نام مرجع تقلید:

آیت‌الله‌العظمی سیستانی (حفظه‌الله تعالی)

 

پاسخ:

با عرض سلام و ادب؛

اگر بر اساس آن دروغ یا تقلب، حقوق بیشتری دریافت نماید، چنانچه به وظیفه‌ای که برای او مقرّر شده درست عمل کند و از نظر تخصص و توانائی انجام کار در حد مطلوب باشد، حقوق او حلال است (و مالک پول دریافتی می‌شود.) ولی اگر تخصّص کامل را مطابق مدرک دریافتی ندارد جایز نیست خود را به این عنوان به مؤسّسه دولتی یا خصوصی جهت استخدام معرّفی نماید.

شایان‌ذکر است تقلب و دروغ حرام است، لذا دانشجو یا محصّلی که در بعضی از امتحانات خود تقلّب کرده است و به مدارک بالاتری مثل لیسانس، فوق‌لیسانس و دکترا دست پیدا نموده است، یا بر اساس دروغ به این مراحل رسیده است، مرتکب معصیت شده است و باید توبه و استغفار کند. (۱)

 

 

منابع:
(۱) توضیح‌المسائل جامع، ج۱، ص ۶۳۹، م ۲۲۷۵ و ۲۲۷۶ / کتاب مسائل جدید از دیدگاه علما و مراجع تقلید، ج ۳، ص۲۱۱ و ۲۱۲ / الفقه للمغتربین، ص۱۱۷ و ۱۱۸، م ۲۲۵ و ۲۳۳ / ملحقات منهاج الصالحین، س ۳۱ / استفتائات فارسی آیت‌الله سیستانی، ج۱، ص۳۷۹، س ۴۶۶ / استفتائات آیت‌الله سیستانی، ویژه نمایندگان، دفتر قم، ص۴۹ / سایت کلیشه (سایت اختصاصی آیت‌الله سیستانی)، ویژه نمایندگان معظم‌له، بخش “کلیشه” / همان، بخش “استفتائات نجف”، س ۶۰۲۸۱ و ۵۹۰۱۳ و ۶۰۰۴۸ / موسوعه فقهی تحقیقات و استفتائات واحد پاسخ به سؤالات جامعة الزهراء (سلام‌الله‌علیها)، قم، مجموعه احکام ۹، قسمت حقوق، ص۲۸ تا ۳۰ / استفتاء شفاهی از نماینده معظم‌له.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا