پرسش و پاسخسؤالات وضو، غسل، تیمم

کیفیت و طریقه انجام غسل ترتیبی

پرسش:

با عرض سلام

آموزش صحیح غسل ترتیبی

با تشکر

 

نام مرجع تقلید:

آیت‌الله‌العظمی سیستانی (حفظه‌الله تعالی)

 

پاسخ:

با عرض سلام و ادب؛

در غسل ترتیبی انسان باید به نیّت غسل، بنا بر احتیاط لازم، اوّل تمام سروگردن و بعد بدن را بشوید و احتیاط مستحب آن است که اوّل طرف راست، بعد طرف چپ بدن را بشوید.

همچنین غسل ترتیبی را می‌توان با فرورفتن در آب هم انجام داد، بنابراین اگر فرد دو بار در آب فرو رود؛ یک‌بار به نیّت سروگردن، بار دوم به نیّت بدن، غسل او صحیح است هرچند احتیاط مستحب است سه بار در آب فرو رود؛ یک‌بار به نیّت سروگردن، بار دوم به نیّت طرف راست و بار سوم به نیّت طرف چپ.

و اما چنانچه فردی تمام یا قسمتی از بدنش قبل از اینکه آن قسمت را به نیّت غسل ترتیبی بشوید زیر آب باشد و بخواهد با حرکت‌دادن یا بدون حرکت‌دادن آن در زیر آب نیّت غسل کند، بنا بر احتیاط واجب غسلش صحیح محسوب نمی‌شود؛ بنابراین اگر داخل حوض یا استخر آب است و می‌خواهد غسل ترتیبی نماید، احتیاط واجب آن است که از آب بیرون آید یا حداقل محلّی را که می‌خواهد غسل دهد از داخل آب بیرون آورد و بعد به‌قصد غسل ترتیبی داخل آب نماید.

همچنین اگر سر یا بدن زیر دوش است و آب بر آن جریان دارد بنا بر احتیاط لازم، محلّی را که می‌خواهد غسل دهد از دوش کنار ببرد و بعد به‌قصد غسل زیر دوش قرار دهد و کسی که این مسئله را نمی‌دانسته و در غسل‌های گذشته آن را مراعات نمی‌کرده، ازآنجا که حکم بنا بر احتیاط واجب است، مانند سایر موارد احتیاط واجب، می‌تواند به مجتهد دیگری که از سایر مجتهدین اعلم است، رجوع کند و اگر وی رعایت این نکته را لازم نمی‌دانست، در این مسئله از او تقلید نماید تا غسل‌هایی که بدون رعایت این نکته انجام داده و از این به بعد به این‌گونه، انجام می‌دهد، بدون اشکال باشد.

خواندن  کمک‌گرفتن دست در غسل

شایان‌ذکر است؛ غسل جنابت و سایر غسل‌ها چه واجب و چه مستحب به جز غسل میت را به دو صورت می‌توان انجام داد: ترتیبی و ارتماسی؛ و غسل ترتیبی درصورتی‌که ترتیب بین راست و چپ بدن در آن مراعات گردد، بهتر از غسل ارتماسی است. امّا در مورد غسل میّت، احتیاط واجب آن است که تا غسل ترتیبی ممکن است، میّت را غسل ارتماسی ندهند. (۱)

 

 

منابع:
(۱) العروة الوثقی، ج۱، فصل فی کیفیّة الغسل و احکامه، ص۳۳۹ تا ۳۴۲، قبل از م ۱ / منهاج الصالحین، ج۱، کتاب الطهارة، الفصل الرابع: واجبات غسل الجنابه، ص ۵۹ و ۶۰، أولاهما، قبل از م ۱۸۴ / توضیح‌المسائل جامع، ج۱، ص۱۴۵ و ۱۴۶، م ۴۲۹ تا ۴۳۲ / استفتاء خصوصی مکتوب از معظم‌له.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا