حضرت آيت الله محمد یزدی
آية الله حاج شيخ محمد یزدی، رئيس قوه قضائیه، نماینده مجلس خبرگان و عضو جامعه مدرسین حوزه علميه قم
بسمه تعالی
حضرت آیة الله حاج سید علی خامنه ای رهبر انقلاب و جمهوری اسلامی ایران دام ظله الشريف فقیهی والامقام و مجتهدی عالی رتبه هستند که بر علوم مؤثر در استنباط تسلطی در حد بسیار بالا دارند زائد بر لغت و ادبیات و اصول و حدیث و تفسیر، حتی در رجال و درایه که در استحکام فتوا نقشی بسزا دارد، خود استاد و عالمی هستند و در استنباط و ردّ فروع بر اصول و فتوا، مبانی محکمی دارند و در مسائل مستحدث و جدید مورد نیاز جامعه اسلامی با اطلاعات وسیع و نظرات دقیق فتاوای جالبی دارند. همین مزایا و دیگر فضائل علمی و اخلاقی ایشان ملاک انتخاب فقهای محترم و مجتهد شناسان اعضای محترم مجلس خبرگان بوده است.
خداوندا تو شاهدی اگر ایشان در سمت و مقام و مسؤولیت سنگینی که به عهده دارند نبودند، من به عنوان یک طلبه کوچک با اطلاع محدود خود همین شهادت را می دادم.
محمد یزدی
۱۳۶۹/۳/۲۷
——————————————————————————————————————————————–
بسم الله الرحمن الرحيم
بدون تردید از حضرت آیة الله خامنه ای مقام معظم رهبری که از فقهای عالیقدر واجد شرایط تقلید و مرجعیت هستند و دارای مرجّحات عدیده می باشند، می توان در تمام مسایل مورد نیاز تقلید نمود. ان شاء الله خداوند به ایشان طول عمر و عزّت و عظمت برای رهبری و حمایت نظام حاکم اسلامی عنایت فرمایند.
محمد یزدی
—————————————————————————————————–
* هیچ کس را اعلم از آیتالله خامنهای نمیبینم.
آیتالله یزدی با اشاره به جلسات فقهی رهبر معظم انقلاب با فقها و توانایی و احاطه مقام معظم رهبری به مسائل فقهی و اصولی میگوید: «ایشان هم در قم درس خوانده و هم در مشهد. محافل علمی نجف را هم در سفری دیده بودند. استعداد و دقت فراوانی هم داشتند و دارند. شاید بتوان گفت از برخی فقهای شورای نگهبان هم بیشتر درس خوانده بودند.
اما در پاسخ به سئوالی که فرمودید باید عرض کنم اختلاف مبنایی بنده بابرخی در مفهوم« اعلمیت» است. اعلمیت یعنی چه؟ آیا اعلمیت فقط در مسائل مبتلا به روزه، حج، جهاد و … و فتواست یا اعلمیت در امامت، رهبری و مطلق« ما یحتاج الیه مسلمین» هم هست؟ من با این مبنا، هیچ کس را اعلم از ایشان نمیبینم. به خودشان هم گفتهام. داخل پرانتز یک مطایبهای راهم نقل کنم که یک روز ایشان به من گفتند خواهش میکنم از من حمایت نکنید. گفتم یعنی چه؟ گفتند چون به من وابستهاید، نمیخواهد از من حمایت کنید. با شوخی عرض کردم: چشم! دیگر از این به بعد حمایت نمیکنم! اما هر جا مناسبتی پیش میآمد، این بحثها را بدون بردن نام ایشان مطرح میکردم و واقعاً اطاعت کردم.
… به عنوان تکمله موضوع اعلمیت داشتم عرض میکردم اعلمیت، تنها در مسائل فقهی نیست. چرا؟ چون امام معصوم(ع)، ولی فقیه را به جای خود برای شئون امامت قرار داده است و کارهای امامت فقط تشخیص پاکی و نجسی نیست. مسئولیت امام این است که بگوید بجنگیم یا نجنگیم؟ صلح کنیم یا نکنیم؟ وقس علی هذا. اینها مسئولیتهای بسیار مهمی هستند و در اعلمیت دخالت دارند.
خبرنگار:
ادعا میشود که این موارد بیشتر از لوازم اجتهاد رهبری است و نه مرجعیت؟به عبارت دیگر این اجتهاد برای رهبری است که بیشتر نیازمند احاطه به مقتضیات زمان است؟
پاسخ آیت الله محمد یزدی:
نخیر، این طور نیست. نفس اجتهاد، صرفنظر از اجتهاد رهبر یا مرجع تقلید، یک کار مرکب است. بخشی از آن احاطه فقه و اصول میخواهد و بخشی از آن موضوع شناسی. در این باره هیچ تفاوتی میان رهبری و مرجعیت نیست. مرجع هم نیازمند آن است که حوادث واقعه را خوب بشناسد تا بتواند برای آن فتوای درستی بدهد. بنابر آنچه عرض کردم اساسا رهبری در تصدی مرجعیت، امتیازی نسبت به همه مراجع دیگر دارد و آن هم این است که به خاطر اشرافی که نسبت به حوادث واقعه پیدا میکند، حکم درستتری میدهد، برخلاف فلان آقا که درگوشه قم نشسته و اطلاعات خود درباره حوادث واقعه را از طریق برخی تماسها و مرتبطین به دست میآورد. به همین دلیل من معتقدم حتی اگر فقیهی به ولایت رسید و مرجعیت نداشت، احق و اولی به دیگران است که مرجع بشود، چون از امتیاز شناخت درستتر واقع بینانهترِ موضوعات نسبت به دیگران برخوردار است. (۱)
——————————————————————–
حضرت آیت الله محمد یزدی (رضوان الله علیه) عضو فقهای شورای نگهبان و امام جمعه موقت تهران
در دوران مسئولیت حضرت آیتالله محمد یزدی در جایگاه ریاست قوهی قضائیه و حضور ارزشمند ایشان در امامت جمعهی تهران، یکی از مطالب و مباحثی که ایشان مطرح میکردند، مسئلهی مرجعیت مقام معظم رهبری بود.
نکتهی قابل توجه این است که ایشان به صراحت در تریبون نماز جمعه از مرجعیت مقام معظم رهبری تبلیغ میکردند و مستحضرید که تبلیغ یک مجتهد برای یک مرجع تقلید، بیان اعلمیت ایشان نسبت به دیگران هم هست و گاهی در جلساتی که در قم خدمت ایشان میرسیدیم، یکی از نکاتی که ایشان تأکید میکردند، موضوع جامعیت مرجع تقلید بود. میفرمودند: ما فقیه اصولی، زیاد داریم اما مرجع تقلید جامع الشرائطی که بتواند درک درست و کاملی از شرایط جامعه و زمان خودش و تصمیم گیری و برنامهریزی مناسب نسبت به نقشهها و توطئههای دشمنان داشته باشد، کسی را به جامعیت مقام معظم رهبری نمیشناسیم و اعتقاد داریم آنچه را که باعث عزت اسلام و مسلمین و بقای باقدرت انقلاب اسلامی شد، جامعیت مقام معظم رهبری است، که امروز الحمدلله این سایهی الهی روی سر ما هست و خدای متعال این نعمت بزرگ را برای ما ان شاء الله حفظ کند.
محمد ناصر انتصاری
———————————————————————————–
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای ادام الله ظلّه على رؤوس المسلمین را مرجع ارجح میدانم و هیچ مرجعی را از ایشان اعلم یا محتملالاعلمیه نمیدانم و تا آنجا که بنده اطلاع دارم آیت الله سید جعفر کریمی و آیت الله محمد یزدی قدس سرهما معتقد به اعلم بودن معظمله بودهاند.
آیت الله محمد مؤمن قمی رحمةاللهعلیه در سالهای آخر عمر شریفشان احتمال اعلم بودن ایشان را مطرح میکردند و به جوانان جویای مرجع تقلید، به مقام معظم رهبری مدّظله العالی هدایت و توصیه مینمودند.
علامه محمد تقی مصباح یزدی قدّس الله نفسه الزکیه نیز معتقد به ارجح بودن مقام معظم رهبری مدّظلهالعالی به عنوان مرجع تقلید بودند و جوانان را به تقلید از معظمله توصیه و ایشان را به عنوان مرجع ارجح به آنان معرفی می کردند.
محمود رجبی
۲۸ ربیعالثانی ۱۴۴۶ مطابق با ۱۱ آبان ۱۴۰۳
——————————————————————————-
باسمه تعالی
با صلوات بر محمد و آل محمد و با احترام و آرزوی توفیقات روزافزون برای شما بزرگواران و همه خدمتگزاران به اسلام و مسلمین، پیرو مسئله مطروحه در بحث “مرجع تقلید اعلم” به استحضار میرساند، اولاً حقیر در حدی نیستم که نظر خاصی داشته باشم، بلکه به عنوان وظیفه تقلید، از همان ابتدای تکلیف با توجه به شناختی که پدر بزرگوار مرحومم و سایر بزرگان، حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه) و اعلمیت معظم له داشتند برایم حجت بوده، و پس از رحلت بنیانگذار انقلاب اسلامی، او که به تعبیر علامه امینی (رحمة الله علیه) ذخیرة للشیعه بودند، مجلس خبرگان ولایت و رهبری خلف صالح آن حضرت و شخصیتی امروزه افتخار اسلام و بشریت در عالم هستی هستند، یعنی حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای، ولایت و رهبری او را کشف کرد. و به مردم اعلام کردند، از همان زمان حقیر مقلّد ایشان بودم چرا که بیش از ۸۰ نفر از مجتهدین مجلس خبرگان به شایستگیهای این ذریّه حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) در این جایگاه رفیع که نیابت عام حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) میباشند شهادت دادهاند.
ضمناً پس از رحلت مراجع تقلید آیات عظام گلپایگانی، مرعشی نجفی، خویی و اراکی (اعلی الله مقامهم) و معرفی هفت نفر از فقهاء و علمای بزرگوار را بعنوان مراجع تقلید، که در آن موقعیّت زمانی در عرصههای سیاسی و اجتماعی و رسانه های مکتوب مطرح می شد، یادم هست که شخصیت هایی محترم و بزرگوار و انقلابی نظیر حضرات آیات عظام مشکینی، هاشمی شاهرودی و آیت الله محمدی یزدی قاطعانه اعلمیّت حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای را اعلام فرمودند و برای حقیر حجیّت داشته و هر روز که از آن زمان میگذرد بر باور و یقینم بر این حقیقت افزوده میگردد. ضمن اینکه شخصیتهای دیگری هم این موضوع یعنی اعلمیّت معظم له را در آن زمان در روزنامه اعلام داشتهاند که قابل احصاء میباشد، تازه به تعبیر مقام معظم ولایت و امامت، امام خامنهای، بار و رسالت رهبری دهها برابر رسالت و جایگاه مرجعیّت تقلید میباشد.
در پایان عرض کنم که در صحرا قیامت و یوم الحساب برای حقیر افتخار خواهد بود که اگرعامل به دستورات و احکام الهی باشیم “یوم ندعوا کل اناس بامامهم” تحت پرچم و علم امامین انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه) و حضرت امام خامنهای (حفظه الله تعالی) و همراه شهدا وعلمای ربّانی و مؤمنین راستین تحت بیرق امیرالمؤمنین (علیه السّلام) و اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السّلام) حاضر باشم، که قطعاً این تنها راه نجات است.
والعاقبة للمتقین
اقل الطلاب – غلامحسین نوفرستی
قائم مقام نماینده ولی فقیه در استان خراسان جنوبی
۱۴۰۳/۱۰/۱۷