آلات موسیقی ـ مشترک و مختص بودن آلات ـ حکم موسیقی ـ موسیقی حلال
پرسش:
با سلام و تشکر از سايت و کانال خوب و فعال شما
بنده طلبه هستم بارها از ما درباره آلات موسیقی سؤال شده درباره مشترک و مختص بودن آیا میتوان گفت امروزه همه آلات مشترک است
یا اینکه از دید شما که در این زمینهها بیشتر کار کردید آلات مختص داریم
لطفاً بنده را بیشتر راهنمایی بفرمایید؟
نام مرجع تقلید:
مقام معظم رهبری حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای (حفظهالله تعالی)
پاسخ:
با عرض سلام و ادب؛
بهطورکلی، استفاده از آلات موسیقی فینفسه برای اجرای سرودهای انقلابی و برنامههای دینی و فعالیتهای فرهنگی و تربیتی مفید، اشکال ندارد و نیز خریدوفروش آلات نوازندگی و یاددادن و فراگیری آن برای استفاده در امور مذکور (برای نواختن موسیقی غیر لهوی) اشکال ندارد. (۱)
شایانذکر است؛ هر موسیقی یا آوازخوانی که به نظر عرف لهوی مضل عن سبیل الله (۲) باشد، حرام محسوب می شود، اعمّ از اینکه مهیّج باشد یا نباشد و موجب ایجاد حزن و اندوه و حالات دیگر در شنونده بشود یا نشود و فرقی نمیکند که موسیقی کلاسیک باشد یا غیرکلاسیک و تشخیص موضوع هم موکول به نظر عرفی مکلف است و اگر موسیقی اینگونه نباشد و مفسدهای هم بر آن مترتب نگردد، بهخودیخود اشکال ندارد. البته باید توجه داشته باشید که ترویج موسیقی ـ هرچند موسیقی حلال باشد ـ با اهداف عالیهٔ نظام مقدس جمهوری اسلامی سازگار نیست؛ و بهتر است جوانان عزیز وقت باارزش خود را صَرف یادگیری علوم و فنون لازم و مفید نموده و اوقات فراغت خود را با ورزش و تفریحات سالم، پر نمایند. (۳)
لازم به ذکر است، در غنا و موسیقی حرام که عبارت است از آواز لهوی مضلّ عن سبیل الله، فرقی بین عروسی و غیر آن نیست. (۴)
برای توضیحات بیشتر و مسائل دیگر در باب “آلات لهو و موسیقی” طبق نظر مرجع شریفتان، اینجا را کلیک کنید.
برای راهحل گوشکردن موسیقی، میتوانید صوت استاد در همین موضوع را گوش دهید، در صورت تمایل اینجا را کلیک کنید.