أعلم مراجع تقلید از دیدگاه علماء

حضرت آیت الله محمد تقی مصباح یزدی

این عالم ربّانی و فقیه و حکیم مجاهد، در سال ۱۳۲۵ وارد حوزه علمیه شفیعیه یزد شد و دروس مقدمات و سطح را نزد اساتیدی همچون محمدعلی نحوی، سید علی مدرسی و میرزا محمد انواری به پایان رساند. سپس در درس‌های «مکاسب» و «کفایة‌الاصول» استاد محمدعلی سرابی، علامه سید علی فانی، شیخ عبدالجواد جبل‌عاملی و آیت‌الله حاج شیخ مرتضی حائری و نیز درس تفسیر آیت‌الله‌العظمی خوئی شرکت جست و در درس خارج فقه آیت‌الله بروجردی و درس خارج اصول حضرت آیت‌الله اراکی، و در درس‌های تفسیر و اسفار علامه طباطبایی شرکت کرد. وی با طی مراحل عالی حوزه، در سن ۲۷ سالگی به درجه اجتهاد نایل آمد، ولی همچنان حدود هشت سال در درس فقه و اصول حضرت امام خمینی (قدّس سرّه)، و حدود پانزده سال در درس فقه آیت‌الله بهجت در موضوعات طهارت، مکاسب و خیارات شرکت کرد. ایشان در زمینه علوم مختلف اسلامی صاحب‌نظر بود و در رشته‌های اصلی این علوم به تدریس، تحقیق و تألیف مشغول شد. این فقیه، فیلسوف، مفسر قرآن و اندیشمند جهان اسلام، سابقه‌ای درخشان در مسئولیت‌های مهمی همچون «ریاست مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (قدّس سرّه)»، «نمایندگی در مجلس خبرگان رهبری»، «عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم»، «عضویت در شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی» و «ریاست شورای‌عالی مجمع جهانی اهل‌بیت» داشت.

—————————————————– 

حضرت آیت الله محمد تقی مصباح یزدی

به نقل از آیت‌الله رجبی (دامت برکاته): (۱)

بسم الله الرحمن الرحیم

بنده مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای ادام الله ظلّه على رؤوس المسلمین را مرجع ارجح می‌دانم و هیچ مرجعی را از ایشان اعلم یا محتمل‌الاعلمیه نمی‌دانم و تا آنجا که بنده اطلاع دارم آیت الله سید جعفر کریمی و آیت الله محمد یزدی قدس سرهما معتقد به اعلم بودن معظم‌له بوده‌اند.
آیت الله محمد مؤمن قمی رحمةالله‌علیه در سال‌های آخر عمر شریفشان احتمال اعلم بودن ایشان را مطرح می‌کردند و به جوانان جویای مرجع تقلید، به مقام معظم رهبری مدّظله ‌العالی هدایت و توصیه می‌نمودند.
علامه محمد تقی مصباح یزدی قدّس الله نفسه الزکیه نیز معتقد به ارجح بودن مقام معظم رهبری مدّظله‌العالی به عنوان مرجع تقلید بودند و جوانان را به تقلید از معظم‌له توصیه و ایشان را به عنوان مرجع ارجح به آنان معرفی می کردند.

محمود رجبی
۲۸ ربیع‌الثانی ۱۴۴۶
مطابق با ۱۱ آبان ۱۴۰۳

 

——————————————————————– 

حضرت آیت الله محمد تقی مصباح یزدی

به نقل از حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر مجتبی مصباح یزدی (دامت برکاته):

باسمه تعالی

با عرض سلام و ارادت

مرحوم علامه مصباح رضوان الله علیه از میان مراجع حاضر، به اعلمیت کسی شهادت نمی دادند، امّا افراد و نوجوانانی را که حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای حفظه الله را به عنوان مرجع تقلید انتخاب می کردند تشویق و انتخابشان را تأیید می فرمودند.

خداوند سایه بلند پایه ایشان را بر سر همه ما مستدام بدارد.

مجتبی مصباح
۱۴۰۳/۸/۵

 

——————————————————————- 

به نقل از فقیه بابصیرت و انقلابی حیدر رحیم‌پور ازغدی (رحمه الله):

آیت‌ الله خامنه ای در ۲۲ سالگی “کفایه” می‌گفت؛ یعنی سخت ترین کتاب‌های سطح. وقتی نزد آقا (امام خمینی) رفت ۵-۴ سالی که خارج می‌خواند بیشترین اشخاص من جمله آیت‌الله رفسنجانی رحمه‌الله می‌گفتند والله ایشان مجتهد است. بعد از این که ولی فقیه شدند یک روز خانه ایشان رفتم و دیدم آقای مومن و آقای خزعلی، آقای هاشمی (هاشمی شاهرودی) آمدند. یعنی، ۴ شاگرد آقای صدر(ره)، آقای خویی(ره) و امام خمینی(ره) آمده بودند تا جلسه شورای فقهی تشکیل بشود و مباحث فقهی در آن مطرح گردد؛ یعنی باهم مباحثه علمی کنند.

در ایامی که ایشان تازه رهبر شده بودند، با فقهای برجسته چندین سال مباحثه می‌کردند. بنابراین آقای خامنه‌ای، بحث علمی و فقهی را به صورت ریشه‌ای دنبال کرده‌اند و به علوم فقهی احاطه کامل دارند؛ من خدا را شاهد می‌گیرم که آقای خامنه‌ای اعلم فقهای زمانه است. بعد از این که ۲۳ سالگی مجتهد بودند، ۱۵ سال کار علمی کردند. آقای خامنه‌ای اعلم به فقه عبادی است؛ در فقه سیاسی و اجتماعی و مدیریت هم که رقیب ندارد … آقای هاشمی (آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی) گفتند که خامنه‌ای اعلم است؛ آقای مصباح (آیت الله محمد تقی مصباح یزدی) هم که فقیه و حکیم است گفت والله آقای خامنه‌ای اعلم زمان است. (۲)

 

——————————————————- 

 

نقلی دیگر از معظمٌ‌له:

پارسال یک نفر از آقای مصباح پرسیده بود که آقا ما به چه کسی مراجعه کنیم؟ بعد ایشان می‌فرمایند: «از نظر من، اعلم بر همه آقای خامنهای است.» آقای مصباح برای خودش عالمی است؛ محقق هم هست؛ می‌گوید از نظر من ایشان اعلم است…. (۳)

 

———————————————————- 

 

به نقل از حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر انتصاری (دامت برکاته):

حضرت آیت الله علامه محمدتقی مصباح یزدی (رحمه الله)

حضرت آیت‌الله علامه محمدتقی مصباح یزدی (رحمه‌الله)، باتوجه‌به جایگاه علمی قوی در حوزه فلسفه و فقه و تربیت شخصیت‌های برجسته علمی در مؤسسه در راه حق و مؤسسه عالی امام خمینی (ره) در تجلیل و تکریم از مقام علمی و معنوی مقام معظم رهبری قولاً و عملاً تلاش و کوشش فراوانی داشتند.

در یکی از دیدارهایی که مقام معظم رهبری با ایشان داشتند حضرت آیت‌الله مصباح در خیابان به انتظار ایستادند و به‌محض ورود مقام معظم رهبری تلاش کردند دست ایشان را ببوسند و حضرت آقا مانع شدند سپس ایشان زانو زدند و پای حضرت آقا را بوسیدند. این عمل در عین تواضع ایشان و تکریم و تعظیم مقام معظم رهبری دارای پیام فقهی نیز می‌باشد.

اساساً دست‌بوسی در روایات منحصر در موارد خاص است اگر آن را برای مراجع عظام قابل تسری بدانیم یقیناً این فقیه آگاه به زمان و شرایط جامعه با این اقدام خود درس عملی برای تبیین جایگاه علمی و معنوی مقام معظم رهبری را به همه‌ی شاگردان و دوستان خود به نمایش گذاشتند. چه در این مثال و چه در موضع‌گیری‌ها و سخنرانی‌های ایشان جایگاه علمی و اعلمیت حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای (حفظه‌الله تعالی) به‌روشنی مشاهده می‌شود.

محمد ناصر انتصاری

 

———————————————————————– 

 

به نقل از آیت‌الله‌العظمی هاشمی شاهرودی(رحمه الله):

حضرات آیات: خزعلی، ابراهیم امینی، حائری شیرازی، حاج شیخ مرتضی بنی‌فضل، حاج شیخ احمد جنتی، امامی کاشانی، سید جلال‌الدین طاهری، هادی روحانی، احمد صابری، باریک‌بین، محمدعلی تسخیری، مهدوی کنی، شیخ محمد یزدی، سید علی شفیعی، سید کاظم حائری، مصباح یزدی، شیخ ابوالفضل خوانساری و موسوی همدانی، جمعاً تقلید از حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای(مدّظله‌العالی) را با واژه «مجتهد عادل»، «أصلح» (۴) و «أولی» (۵) به کار برده‌اند. (۶)

 

منابع:
(۱) ایشان از جمله شاگردان برجسته‌ی حضرت آیت الله علامه مصباح یزدیمی‌باشند.
وی مدیر مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی است که در سال ۱۳۷۲ توسط علامه مصباح یزدی بنیان‌گذاری شد و پس از درگذشت ایشان در سال ۱۳۹۹، آیت الله محمود رجبی مدیریت مؤسسه را عهده‌دار شد.
(۲) سایت رجانیوز به نقل از تسنیم، شناسه خبر: ۲۸۸۷۲۳، تاریخ انتشار: ۳ تير ۱۳۹۷ به آدرس:
http://rajanews.com/node/288723
پایگاه خبری تحلیلی صراط، کد خبر: ۴۱۸۹۱۸، تاریخ انتشار: ۳ تير ۱۳۹۷ به آدرس:
https://www.seratnews.com/001kyk
پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه، تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۳۹۷ به آدرس:
https://noo.rs/3AOKd
(۳) جلوه آفتاب؛ حضرت آیت الله خامنه‌ای از نگاه شخصیت‌ها و افراد داخلی و خارجی، ص 239 / ویژه نامه سیره امین؛ بررسی ابعاد مدیریت رهبر معظم انقلاب در فتنه 88، ص126 و 127 / سایت گرداب، تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۳۸۹، به آدرس:

https://gerdab.ir/0000wa

(۴) صالح‌تر، سزاوارتر، شایسته‌تر، همچنین در مقایسه چند صالح، آن که به خیر نزدیک‌تر باشد، “اصلح” نامیده می‌شود.
(۵) سزاوارتر، شایسته‌تر، ارجحیّت در انتخاب.
(۶) پرتوی از خورشید، ص۳۳ / نسل کوثر، ص87، مصاحبه با مرکز تحقیقات اسلامی سپاه، 06/11/1372ه.ش / درر الفوائد فى اجوبة القائد ص۱۹ و ص۱۵ / روزنامه کیهان، شماره ۱۹۳۹۱، ص۳ / روزنامه رسالت 23/03/1368ه.ش و 30/03/1368ه.ش / فقیه اعلم، فصل پنجم، ص۱۲۵

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا