قضا و کفاره زنانی که در سالیان قبل به علت شیردهی روزه نگرفتهاند
پرسش:
با عرض سلام و قبولی طاعات
من مقلد آیت ا…سیستانی هستم
تیرماه سال ۹۳ بهخاطرداشتن بچه ۴۰ روزه و شیردهی و ضرری که به بچه میرسید بهخاطر روزهگرفتن و کمشدن شدید شیرم
یک ماه رمضان را روزه نگرفتم
و هنوز قضای آنها را نیز به جا نیاوردهام
تکلیف من چیست؟
با تشکر
نام مرجع تقلید:
آیتاللهالعظمی سیستانی (حفظهالله تعالی)
پاسخ:
با عرض سلام و ادب؛
بهطورکلی زنی که بچّه شیر میدهد و شیر او کم است، چه مادر بچّه یا دایه او باشد، یا بدون اجرت شیر دهد، چنانچه روزه برای خودش یا بچّه ای که شیر میدهد ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست، بلکه در موارد ضرر حرام، نباید روزه بگیرد و باید برای هر روز یک مُد طعام به فقیر بدهد و در هر دو صورت،روزههایی را که نگرفته باید بعداً قضا نماید و قضا روزه به سبب شیردادن از او ساقط نمیشود.
شایانذکر است، بنا بر احتیاط واجب، این حکم اختصاص به موردی دارد که شیردادن بچّه، تنها همین راه را داشته باشد، امّا اگر راه دیگری برای شیردادن بچه باشد، مثلاً چند زن در شیردادن او شرکت کنند، یا بتواند از شیرهای جایگزین مثل شیرخشک یا شیر گاو، کمک بگیرد بنا بر احتیاط واجب، روزهنگرفتن برای چنین زنی جایز نیست.
لذا در مفروض سؤالتان باید قضای روزههایتان را به جا بیاورید و چنانچه وظیفهتان (با توضیحاتی که بالا بیان شد) روزهنگرفتن و افطار بوده است، لازم است فدیه روزانه پرداخت نمایید؛ یعنی برای هر روز یک مد طعام به فقیر بدهید و ازآنجاییکه قضای روزههایتان را تا ماه مبارک رمضان سال بعد (سال ۱۳۹۴) بدون عذر به تأخیر انداختهاید، لازم است علاوه بر فدیه روزانه، برای هر روز یک مد طعام بهعنوان کفارهی تأخیر به فقیر بدهید و اگر عذرتان استمرار داشته و موفق به گرفتن قضا نشدید، باز هم بنا بر احتیاط واجب، باید کفاره بدهید. (۱)