حکم و جزای محارب
«إِنَّمَا جَزَاءُ الَّذِينَ یُحَارِبُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَیَسْعَوْنَ فِی الْأَرْضِ فَسَادًا أَن یُقَتَّلُوا أَوْ یُصَلَّبُوا أَوْ تُقَطَّعَ أَیْدِيهِمْ وَأَرْجُلُهُم مِّنْ خِلَافٍ أَوْ یُنفَوْا مِنَ الْأَرْضِ ذَٰلِكَ لَهُمْ خِزْيٌ فِی الدُّنْيَا وَلَهُمْ فِی الْآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ» (۱)
کیفر کسانی که باخدا و پیامبرش محاربه میکنند، و اقدام به فساد در روی زمین میکنند، (و با تهدید اسلحه، به جان و مال و ناموس مردم حمله میبرند) فقط این است که اعدام شوند یا به دار آویخته گردند؛ یا دستوپای آنها بهعکس یکدیگر، بریده شود؛ و یا از سرزمین خود تبعید گردند. این رسوایی آنها در دنیاست؛ و در آخرت، مجازات عظیمی دارند.
مُحارب که طبق نصّ صریح قرآن حکمش اعدام است، به چه کسی میگویند؟
شیخ صدوق (رحمهالله):
محارب چنانکه در آیه کریمه آمده است یا به قتل میرسد، یا به دار آویخته میشود، یا یکدست و یک پای او به خلاف هم قطع میشود، یا تبعید میشود. این به امام واگذار شده است. (۲)
شیخ مفید (رحمهالله):
هرگاه اهل فساد در مملکت اسلامی سلاح بکشند و اموال مردم را از آنان بگیرند، امام مخیر است که اگر بخواهد آنها را با شمشیر بکشد یا به دار بیاویزد تا بمیرند، یا دستوپای آنها را از چپ و راست قطع کرده و یا آنها را تبعید کند. (۳)
محقق حلی(رحمه الله) ، فیض کاشانی(رحمه الله) ، ابن ادریس (رحمه الله):
محارب کسی است که برای ترساندن مردم در خشکی یا دریا، شب یا روز، در شهر یا غیر آن سلاح بکشد. (۴)
شیخ طوسی (رحمهالله):
محاربی که خداوند متعال آن را در قرآن ذکر کرده است، عبارت است از کسی که راه را بر مردم میبندد و سلاح کشیده و راه را ناامن و مردم را میترساند. (۵)
صاحب جواهر (رحمهالله):
محارب کسی است که برای ترساندن مردم، سلاح بکشد یا حمل نماید. (۶)
شهید ثانی (رحمهالله):
شرط در محارب، سلاح کشیدن است و مقصود از سلاح در اینجا هر چیزی است که تهدیدکننده را شامل شود؛ حتی عصا و سنگ … و فرقی نیست بین اینکه شخص محارب یک نفر باشد یا چند نفر. آنچنان که فرقی نیست میان اینکه مردم بترسند یا نترسند، مالشان به غارت برود یا نرود؛ بلکه همین که نیت این کار را داشته باشد، محارب است. (۷)
حضرت امام خمینی (رحمهالله):
محارب کسی است که برای ترساندن مردم و فساد در جامعه، در خشکی یا دریا، شب یا روز، در شهر یا غیر آن سلاح بکشد یا آن را آماده کند.
شایانذکر است فرقی نیست شخص محارب کسی را به قتل برساند یا نرساند و یا ولیّ دم او را ببخشد یا نبخشد. درهرحال، قاضی مخیر بین مجازات اربعه (که در آیهی فوق ذکر شده) میباشد. (۸)
آیتالله العظمی خویی (رحمهالله):
کسی که سلاح کشیده و مالی بگیرد و ضربه زده و مجروح کند، گرچه قتلی انجام ندهد، قاضی مخیّر است که او را اعدام کند یا دستوپایش را قطع کند … و اگر قتلی انجام داد، حتی اگر اولیای دم رضایت بدهند، باز هم واجب است او را اعدام کنند. (۹)
آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی (دامظله):
کسی که با سلاح مردم را تهدید کند و قصد جان یا مال یا ناموس مردم را داشته باشد، و در محیط اجتماع ناامنی ایجاد کند، محارب نامیده میشود و محکومبهاعدام میگردد؛ ولی بررسی موضوعات و پروندهها باید در محاکم قضایی رسیدگی شود. (۱۰)
دریافت فایل با کیفیت تصاویر:
تصویر ۱ – تصویر ۲ – تصویر ۳ – تصویر ۴ – تصویر ۵