ماه گرفتگی
جزئیاتی از خسوف جزئی تمام سایه ای شنبه ششم آبان ماه ۱۴۰۲
با عرض سلام و تحیت احتراماً به استحضار شریف شما خواننده گرامی میرساند با مشیت الهی از ساعت ۲۱:۳۱:۴۸ شامگاه شنبه ششم آبان ماه ۱۴۰۲ به وقت رسمی ایران، با ورود ماه به بخش نیم سایه ی زمین، خسوف (ماه گرفتگی) جزئی در زمین آغاز خواهد شد که برای ساکنان استرالیا (بجز بخشی از شرق آن)، آسیا، آفریقا، اروپا و بخش هایی از شرق آمریکا، قابل مشاهده خواهد بود.
قدر گرفتگی در این خسوف حدود 2/12 و میزان گرفتگی سطح ماه ۶ % می باشد. این خسوف از نوع تمام سایه ای است و لذا وجوب خواندن نماز آیات را در پی دارد.
در این نوع خسوفها، ماه وارد بخش تمام سایهٔ زمین می شود و در نتیجه تمام یا قسمتی از ماه، گرفته و تاریک می شود، به طوری که برای عموم بینندگان محترم قابل تشخیص و مشاهده خواهد بود.
توضیح مراحل خسوف (ماه گرفتگی)
اولین مرحله ی این گرفت، در ساعت ۲۱:۳۱:۴۸ شامگاه شنبه ششم آبان ماه ۱۴۰۲ به وقت رسمی ایران با ورود قرص ماه به بخش نیم سایه ی زمین آغاز می شود، لکن قرار گرفتن ماه در نیم سایه ی زمین موجب تیره و تاریک شدن نمای ظاهری ماه تابان نمی گردد، بلکه در این مرحله فقط اندکی از شدت نور ماه کاسته می شود. سپس در ساعت ۲۳:۰۵:۲۵ ماه وارد بخش تمام سایه ی زمین می شود و از این لحظه به بعد، گرفتگی جزئی و تاریک شدن نمای ظاهری ماه و به دنبال آن، زمان ادای نماز آیات آغاز می شود.
در ادامه ساعت ۲۳:۴۴:۰۵ گرفتگی تمام سایه ای به اوج خود میرسد و البته با توجه به جزئی بودن گرفت، از همین زمان به بعد، به اصطلاح عرفی، مرحله باز شدن گرفتگی آغاز می شود و به دنبال این روند، ساعت ۰۰:۲۲:۴۰ بامداد یکشنبه هفتم آبان ماه به وقت رسمی ایران، گرفتگی تمام سایه ای جزئی هم به پایان رسیده و وقت ادائی خواندن نماز آیات نیز به اتمام می رسد و نماز قضا می شود. در مرحله آخر گرفت نیز، ماه به حرکت خود در نیم سایه ی زمین ادامه می دهد تا ساعت ۰۱:۵۶:۲۵ بامداد یکشنبه، که آخرین جزء از قرص ماه از بخش نیم سایه زمین خارج خواهد شد.
خسوف بعدی تمام سایه ای قابل رؤیت در ایران إن شاء الله در شامگاه چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ به وقوع می پیوندد که جزئیات آن، خصوصاً أوقات شرعی مربوطه در آستانه آن رویداد به خواست خدای سبحان به محضر شریف برادران و خواهران ایمانی تقدیم خواهد شد.
توجه:
از آنجا که جمعی از مراجع عظام تقلید، من جمله امام راحل، مقام معظم رهبری، آیات عظام بهجت، فاضل لنکرانی، نوری همدانی و…، فتوا دارند که وقت نماز آیات از اول رؤیت تا قبل از انجلاء (شروع به باز شدن) است، لذا مؤمنین محترم (ایدهم الله تعالی) دقت نمایند و نماز آیات را تا قبل از شروع به انجلاء و باز شدن بخوانند. (یعنی در حینی که ماه در حال گرفتن است، نماز بخوانند؛ نه اینکه نماز را به تاخیر انداخته و زمانی که باز شده و به حالت اولی بر می گردد بخوانند. که در این صورت علاوه بر حرمت تکلیفی، لازم است نماز به صورت مافی الذمه خوانده شود.
لذا (مقلدین مراجع مذکور یا کسی که میخواهد احتیاط نماید) از زمان آغاز گرفت جزئی (ساعت ۲۳:۰۵:۲۵) تا زمان اوج گرفتگی (ساعت ۲۳:۴۴:۰۵) به وقت رسمی ایران، فرصت دارند تا نماز آیات را به نیت اداء بخوانند.
و تا زمان پایان گرفت جزئی (ساعت ۰۰:۲۲:۴۰ بامداد یکشنبه) ، فقط می توانند نماز را به نیت ما في الذمه (بدون نيّت أداء و قضا) بخوانند؛ گرچه تاخیر عمدی تا این زمان (شروع به باز شدن) بنابر احتیاط واجب معصیت محسوب می شود.
برای اطلاع از متن فتاوای مراجع و اختلافات (جهت وقت نماز آیات) اینجا را کلیک نمایید.
نکته:
شایسته است نمازگزاران گرامی رعایت چند دقیقه احتیاط را هنگام عمل بر طبق أوقات ذکر شده در این نوشتار، ترک نفرمایند.
توضیحات بیشتر و عکس ها و گیف های این خسوف را (از نقشه های ماهواره ای) می توانید در کانال رسمی ما در ایتا ملاحظه نمایید.