خمس پول ذخیره شده برای پسانداز مسکن ـ ذخیره پول برای خرید یا ساخت خانه
پرسش:
در سایت آمده است که طبق نظر حضرت آیتالله وحید خراسانی “اگر کسی نیاز به خانه ملکی دارد و هیچ راهی برای خانهدارشدن ندارد مگر با ذخیرهکردن مال، بنا بر احتیاط واجب (بعد از گذشت سال) به آن خمس تعلق میگیرد.” اگر فرض کنیم اعلم بعدی حضرت آیتالله سیستانی باشند، نظر ایشان دراینرابطه چیست؟
نام مرجع تقلید:
آیتاللهالعظمی سیستانی (حفظهالله تعالی)
پاسخ:
با عرض سلام و ادب؛
بنا بر نظر حضرت آیتالله سیستانی، کنارگذاشتن پول و پسانداز آن برای تهیه مسکن در آینده، مطلقاً (حتی اگر شرائط ذیل را داشته باشد) خمس دارد.
شایانذکر است؛ کسی که از درآمد اثنای سال بهتدریج مسکن و خانه مسکونی در طیّ چند سال برای خویش میسازد؛ مثلاً در سال اول زمین را خریداری میکند و در سال دوم آهن موردنیاز را تهیه مینماید و در سالهای بعد بهتدریج بنا را میسازد، باید در انتهای سال، خمس آن اموال را پرداخت نماید مگر آنکه آن مسکن، خانه مسکونی مورد احتیاج فعلی و در حد شأن فرد باشد و تنها راه خانهدارشدن، فراهمکردن تدریجی آن باشد و تهیه تدریجیاش برای امثال آن فرد معمول باشد، طوری که فراهمنکردن مقدّمات خانهدارشدن، عرفاً کسر شأن برای فرد و کوتاهی و تقصیر در حق خانواده او و سهلانگاری نسبت به آینده آنان محسوب شود که در این صورت چنانچه خانه را بهتدریج بسازد و درهمان سالی که ساختش به پایان رسید، ساکن آن گردد، پرداخت خمس آن لازم نیست. (۱)