أعلم مراجع تقلید از دیدگاه علماء

حضرت آیت الله سید عباس خاتم یزدی

ایشان از سال ۱۳۲۵ه.ش تحصیلات مقدماتی حوزه را در مدرسه‌ی علمیه‌ی شفیعیه و مدرسه‌ی خان یزد نزد بزرگانی چون محمد فلسفی، غلامرضا فقیه خراسانی، سید رضا مدرس، سید محمد کازرونی و جلال آیت‌اللهی تفتی آموخت. در سال ۱۳۲۹ه.ش به مدرسه‌ی حجتیه قم رفت و سطوح عالیه، کلام و فلسفه را نزد حضرات آیات مرتضی حائری یزدی، سید حسن سریزدی، حسینعلی منتظری، عبدالجواد اصفهانی، سید محمدحسین طباطبایی و مرتضی مطهری فراگرفت. سپس در مقطع خارج، از دروس آیت‌الله سید حسین بروجردی و امام‌خمینی (قدس سره) بهره‌مند شد و هم‌زمان با تحصیل به تدریس نیز مشغول بود. وی در سال ۱۳۳۳ه.ش به حوزه‌ی علمیه نجف اشرف عزیمت کرد و در درس خارج فقه و اصول آیات عظام سید محمود شاهرودی، سید عبدالهادی شیرازی، حسین حلی، سید حسن بجنوردی و سید ابوالقاسم خویی شرکت نمود. پس از ورود امام‌خمینی (قدس سره) به نجف، در درس ایشان حاضر شد و عضو هیئت استفتاء معظّمٌ‌له گردید. با تبعید حضرت امام (قدس سره) به پاریس، ایشان به‌عنوان نماینده‌ی امام در نجف باقی ماند و در سال ۱۳۵۸ه.ش به ایران بازگشت. در ایران نیز عضو هیئت استفتائات امام (قدس سره) بود و از طرف ایشان اجازه‌ی امور حسبیه داشت. او یکی از نمایندگان امام‌خمینی (قدس سره) در دبیرخانه‌ی ائمه‌ی جمعه و دبیر و عضو شورای سیاست‌گذاری آن بوده و همچنین نماینده‌ی دوره‌ی دوم و سوم مردم یزد در مجلس خبرگان رهبری را بر عهده داشت. وی دارای آثار علمی بسیاری است که برخی از آنها به چاپ نرسیده‌اند، از جمله «حاشیه بر عروة الوثقی»، «قاعده‌ی لاضرر (عربی)»، «قاعده‌ی ید (فارسی)»، «نجاست و طهارت اهل کتاب (فارسی)»، «میراث النساء (فارسی)» و «تقریرات درس امام‌خمینی (قدس سره) در نجف اشرف».

 

———————————————— 

 

حضرت آیت الله سید عباس خاتم یزدی

متن دست‌نوشته‌ی معظّمٌ‌له

بسم الله الرحمن الرحيم

بعد الحمد لله و الصلاة والسلام على اشرف انبيائه محمد المصطفى و على آله الائمة الهداة الى الله الأدلاء على مرضاته

نرفع تعازينا برحيل بقية السلف الصالح شيخ الفقهاء آية الله العظمى العراقي (تغمده الله برحمته) الى ساحة الإمام الحجة بقية الله (ارواحنا و ارواح العالمين له الفداء) و الى نائبه المعظم قائد الثورة الاسلامية آية الله العظمى السيد الخامنئي (دام ظله الوارف) و الى سائر علماء الدين الاعلام (دامت بركاتهم).

نقول مستعيناً بالله العلي القدير اجابةً لطلب اخواننا المؤمنين (أعزهم الله تعالى) انه بعد العناية بأهمية مقام النيابة عن صاحب الامر الامام الحجة (صلوات الله عليه و على آبائه المعصومين) لا سيما في الوقت الراهن العصيب، و مع الالتفات الى ما يعتبر شرعاً في نيل هذا المنصب الالهى الخطير من الشرايط الخاصة الهامة، و نظراً لما أحرزناه وانكشف لدينا من توفّر المؤهّلات الشرعية للمرجعية والتقليد في شخص زعيم الأمّة قائد الثورة الإسلامية العلّامة المجاهد الفقيه المتضلّع المتنظّر آية الله السيد على الحسيني الخامنئي (دامت بركاته المتتالية)، نرى أن تقليد المعظّمٌ‌له (أدام الله ظله الوارف) لا اشكال فيه و مجزئ و مبرئ للذمة انشاء الله.

حرّرناه بتاریخ ۲۷/۶/۱۴۱۵هـ.ق
سید عباس خاتم یزدی

 

ترجمه:

بعد از حمد و ستایش خداوند و درود و سلام بر اشرف پیامبرانش محمد مصطفی و بر خاندان او، امامان هدایت به سوی خدا و راهنمایان به سوی رضای او.

رحلت بازمانده ی از صالحین گذشته، شیخ الفقهاء، حضرت آیت الله العظمی عراقی (خداوند او را مشمول رحمتش قرار دهد) را به ساحت امام حجّت حضرت بقیة الله (که جان ما و همه ی جهانیان فدای او باد) و نائب عظیم الشأن ایشان، رهبر انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی آقای خامنه ای (سایه ی پربرکت او مستدام باد) و سایر علمای اسلام (برکات آنها مستدام باد) تسلیت و تعزیت عرض می نماییم.

ما با استعانت از خداوند بلند مرتبه ی توانا، در پاسخ به درخواست برادران مؤمن (خداوند آنها را عزیز گرداند) می گوییم: بعد از عنایت و توجه به اهمیت مقام نیابت صاحب الامر حضرت حجت (صلوات خدا بر او و بر پدران معصومش باد) مخصوصاً در زمان سخت کنونی و با توجه به شروط خاص و مهمی که برای رسیدن به این جایگاه الهی ارزشمند، شرعاً معتبر است، و با در نظر گرفتن آنچه را ما احراز کردیم و شایستگی های فراوان شرعی برای مرجعیت و تقلید در شخص پیشوای امت، رهبر انقلاب اسلامی، علامه ی مجاهد، فقیهِ حاذقِ نظریه پرداز، آیت الله سید علی حسینی خامنه ای (برکات پیاپی او مستدام باد) که نزد ما ثابت شد، عقیده داریم تقلید از معظمٌ له (سایه ی گسترده ی او ادامه یابد) بدون اشکال بوده و مجزی و مبرئٌ للذمه است ان شاء الله.

تاریخ ۲۷/۶/۱۴۱۵هـ.ق
سید عباس خاتم یزدی

 

————————————————————————————————————

حضرت آیت الله سید عباس خاتم یزدی

به نقل از حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسینی (دامت برکاته): 

بسمه تعالی

اینجانب سید احمد حسینی از شاگردان مرحوم آیت الله العظمی تبریزی رحمة الله علیه و از شاگردان حضرت آیت الله وحید خراسانی و از شاگردان مرحومین آیات: احمدی میانجی، شیخ حسین شب زنده دار جهرمی، اشتهاردی و… و به عنوان خدمتگزار طلاب علوم دینی در دروس سطح عالی حوزه علمیه قم مطالبی را که مستقیم از برخی بزرگان درباره مقام معظم رهبری دام ظله العالی و علمیت و فضل ایشان شنیده ام با رعایت امانت نقل کنم:
از مرحوم آیت الله سید عباس خاتم یزدی که از شاگردان امام خمینی اعلی الله مقامه الشریف بود و رساله ایشان را به امر ایشان تدوین کرده بود شنیدم که در پاسخ به سؤال شخصی که پرسید، شما بر چه اساسی گفتید سیّد قائد رهبر معظم انقلاب دارای مقام اجتهادند و جائزالتقلیدند، فرمود:
من خودم یافتم (چون مرحوم آیت الله سید عباس خاتم یزدی از اعضاء شورای فقهی مقام معظم رهبری بود).

سید احمد حسینی
۱۴۰۳/ ۴ / ۱۴
۲۷ / ذی حجة الحرام / ۱۴۴۵
نجف اشرف، حرم امیرالمؤمنین علیه السلام

 

—————————————————————————————————————

 

به نقل از آیت‌الله اراکی (دامت برکاته):

آن‌هایی که در بُعد علمی مقام معظّم رهبری تشکیک می‌کنند، یا آشنا نیستند با تاریخ علمی مقام معظّم رهبری و تلاش‌ عالی علمی ایشان و حضور علمی فعّال ایشان در عرصه‌های علمی، یا اینکه انسان‌های فاسدی هستند که دل مریضی دارند و دوست دارند که اساساً در همه مبانی انقلاب، خدشه وارد کنند و چون می‌بینند که رهبریِ انقلاب یکی از مهم‌ترین بلکه مهم‌ترین پایه انقلاب است، برای تضعیف این پایه انقلاب این حرف‌ها را می‌زنند.

در بین کسانی که با حوزه علمیه، به‌ویژه حوزه‌های ایران از جمله مشهد آشنا هستند، کسی وجود ندارد که در بنیه علمی مقام معظّم رهبری تشکیک کند. مقام معظّم رهبری پیش از انقلاب از اساتید مبرّز و بالای مشهد به‌شمار می‌آمدند و از همان روزگار، اجتهاد و فقاهت ایشان برای همه کسانی که با علمای مشهد و حوزه مشهد آشنا بودند مسلّم بود و این معنا، جای تشکیک ندارد.

بعدها هم که به رهبری انتخاب شدند، در جلسات علمی که با بزرگان حوزه داشتند، همه تحت تأثیر بنیه علمی ایشان و تحت تأثیر عظمت علمی ایشان و قوّت علمی ایشان قرار گرفتند. بزرگانی همچون مرحوم آیت‌الله‌العظمی خاتم یزدی، مرحوم آیت‌الله‌العظمی مؤمن قمی، مرحوم آیت‌الله‌العظمی محمّد روحانی، مرحوم آقای احمدی میانجی، مرحوم آقای طاهری خرّم‌آبادی و بزرگانی که هنوز هم هستند که توانسته‌اند در جلسات علمی حضور پیدا کنند با ایشان، همه، برجستگی علمی ایشان را در سطح بسیار بالا دانسته‌اند و بسیاری از این آقایان صریحاً‌ به اعلمیّت فقهی ایشان (حضرت آیت الله العظمی خامنه ای) شهادت داده‌اند و این خود، نشان‌دهنده آن برجستگی علمی ایشان است. به اضافه اینکه تعدادی از مباحث علمی ایشان منتشر شده و این مباحث علمی، خود گواه بر توان علمی ایشان و برجستگی علمی ایشان است.

 

 

منابع:
کانال آیت الله شیخ محسن اراکی در پیام‌‌رسان ایتا، تاریخ بارگذاری: ۲۱ خرداد ۱۳۹۸، به آدرس:
https://eitaa.com/mohsenaraki_ir/482
سایت رسمی خبرگزاری فارس، تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۸، به آدرس:
https://farsnews.ir/politics/1560139200000061417
سایت رسمی خبرگزاری دانشجو، تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۸، کد خبر: ۷۶۹۷۲۱، به آدرس:
https://snn.ir/003EEr

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا