أعلم مراجع تقلید از دیدگاه علماء

حضرت آيت الله محمد یزدی

حضرت آيت الله محمد یزدی

آية الله حاج شيخ محمد یزدی، رئيس قوه قضائیه، نماینده مجلس خبرگان و عضو جامعه مدرسین حوزه علميه قم

 

بسمه تعالی
حضرت آیة الله حاج سید علی خامنه ای رهبر انقلاب و جمهوری اسلامی ایران دام ظله الشريف فقیهی والامقام و مجتهدی عالی رتبه هستند که بر علوم مؤثر در استنباط تسلطی در حد بسیار بالا دارند زائد بر لغت و ادبیات و اصول و حدیث و تفسیر، حتی در رجال و درایه که در استحکام فتوا نقشی بسزا دارد، خود استاد و عالمی هستند و در استنباط و ردّ فروع بر اصول و فتوا، مبانی محکمی دارند و در مسائل مستحدث و جدید مورد نیاز جامعه اسلامی با اطلاعات وسیع و نظرات دقیق فتاوای جالبی دارند. همین مزایا و دیگر فضائل علمی و اخلاقی ایشان ملاک انتخاب فقهای محترم و مجتهد شناسان اعضای محترم مجلس خبرگان بوده است.
خداوندا تو شاهدی اگر ایشان در سمت و مقام و مسؤولیت سنگینی که به عهده دارند نبودند، من به عنوان یک طلبه کوچک با اطلاع محدود خود همین شهادت را می دادم.

 

محمد یزدی
۱۳۶۹/۳/۲۷

 

——————————————————————————————————————————————–

حضرت آيت الله محمد یزدی

بسم الله الرحمن الرحيم

بدون تردید از حضرت آیة الله خامنه ای مقام معظم رهبری که از فقهای عالیقدر واجد شرایط تقلید و مرجعیت هستند و دارای مرجّحات عدیده می باشند، می توان در تمام مسایل مورد نیاز تقلید نمود. ان شاء الله خداوند به ایشان طول عمر و عزّت و عظمت برای رهبری و حمایت نظام حاکم اسلامی عنایت فرمایند.

 

محمد یزدی

 

—————————————————————————————————– 

 

*  هیچ کس را اعلم از آیت‌الله خامنه‌ای نمی‌بینم.

آیت‌الله یزدی با اشاره به جلسات فقهی رهبر معظم انقلاب با فقها و توانایی و احاطه مقام معظم رهبری به مسائل فقهی و اصولی می‌گوید: «ایشان هم در قم درس خوانده و هم در مشهد. محافل علمی نجف را هم در سفری دیده بودند. استعداد و دقت فراوانی هم داشتند و دارند. شاید بتوان گفت از برخی فقهای شورای نگهبان هم بیشتر درس خوانده بودند.

 

اما در پاسخ به سئوالی که فرمودید باید عرض کنم اختلاف مبنایی بنده بابرخی در مفهوم« اعلمیت» است. اعلمیت یعنی چه؟ آیا اعلمیت فقط در مسائل مبتلا به روزه، حج، جهاد و … و فتواست یا اعلمیت در امامت، رهبری و مطلق« ما یحتاج الیه مسلمین» هم هست؟ من با این مبنا، هیچ کس را اعلم از ایشان نمی‌بینم. به خودشان هم گفته‌ام. داخل پرانتز یک مطایبه‌ای راهم نقل کنم که یک روز ایشان به من گفتند خواهش می‌کنم از من حمایت نکنید. گفتم یعنی چه؟ گفتند چون به من وابسته‌اید، نمی‌خواهد از من حمایت کنید. با شوخی عرض کردم: چشم! دیگر از این به بعد حمایت نمی‌کنم! اما هر جا مناسبتی پیش می‌آمد، این بحث‌ها را بدون بردن نام ایشان مطرح می‌کردم و واقعاً اطاعت کردم.

 

… به عنوان تکمله موضوع اعلمیت داشتم عرض می‌کردم اعلمیت، تنها در مسائل فقهی نیست. چرا؟ چون امام معصوم(ع)، ولی فقیه را  به جای خود برای شئون امامت قرار داده است و کارهای امامت فقط تشخیص  پاکی و نجسی نیست. مسئولیت امام این است که بگوید بجنگیم یا نجنگیم؟ صلح کنیم یا نکنیم؟ وقس علی هذا. اینها مسئولیت‌های بسیار مهمی هستند و در اعلمیت دخالت دارند.

 

خبرنگار:

ادعا می‌شود که این موارد بیشتر از لوازم اجتهاد رهبری است و نه مرجعیت؟به عبارت دیگر این اجتهاد برای رهبری است که بیشتر نیازمند احاطه به مقتضیات زمان است؟

 

پاسخ آیت الله محمد یزدی:

نخیر، این طور نیست. نفس اجتهاد، صرف‌نظر از اجتهاد رهبر یا مرجع تقلید، یک کار مرکب است. بخشی از آن احاطه فقه و اصول می‌خواهد و بخشی از آن موضوع شناسی. در این باره هیچ تفاوتی میان رهبری و مرجعیت نیست. مرجع هم نیازمند آن است که حوادث واقعه را خوب بشناسد تا بتواند برای آن فتوای درستی بدهد. بنابر آنچه عرض کردم اساسا رهبری در تصدی مرجعیت، امتیازی نسبت به همه مراجع دیگر دارد و آن هم این است که به خاطر اشرافی که نسبت به حوادث واقعه پیدا می‌کند، حکم درست‌تری می‌دهد، برخلاف فلان آقا که درگوشه قم نشسته و اطلاعات خود درباره حوادث واقعه را از طریق برخی تماس‌ها و مرتبطین به دست می‌آورد. به همین دلیل من معتقدم حتی اگر فقیهی به ولایت رسید و مرجعیت نداشت، احق و اولی به دیگران است که مرجع بشود، چون از امتیاز شناخت درست‌تر واقع بینانه‌ترِ موضوعات نسبت به دیگران برخوردار است.

 

 

منابع:
سایت رسمی خبرگزاری فارس، تاریخ انتشار: 11/3/1393 / خاطره‌ها و ناگفته‌هایی از نیم قرن دوستی با رهبر معظم انقلاب، در گفت و شنود «پاسدار اسلام» با آیت‌الله محمد یزدی، ش 387-388 – اردیبهشت و خرداد 1393 / سایت رسمی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ( به آدرس: https://jameehmodarresin.org/3340/%d8%ae%d8%a8%d8%b1%d8%b1%d9%88%d8%b2-1396-04-11/)

 

——————————————————————– 

 

حضرت آیت الله محمد یزدی (رضوان الله علیه) عضو فقهای شورای نگهبان و امام جمعه موقت تهران
در دوران مسئولیت حضرت آیت‌الله محمد یزدی در جایگاه ریاست قوه‌ی قضائیه و حضور ارزشمند ایشان در امامت جمعه‌ی تهران، یکی از مطالب و مباحثی که ایشان مطرح می‌کردند، مسئله‌ی مرجعیت مقام معظم رهبری بود.
نکته‌ی قابل توجه این است که ایشان به صراحت در تریبون نماز جمعه از مرجعیت مقام معظم رهبری تبلیغ می‌کردند و مستحضرید که تبلیغ یک مجتهد برای یک مرجع تقلید، بیان اعلمیت ایشان نسبت به دیگران هم هست و گاهی در جلساتی که در قم خدمت ایشان می‌رسیدیم، یکی از نکاتی که ایشان تأکید می‌کردند، موضوع جامعیت مرجع تقلید بود. می‌فرمودند: ما فقیه اصولی، زیاد داریم اما مرجع تقلید جامع الشرائطی که بتواند درک درست و کاملی از شرایط جامعه و زمان خودش و تصمیم گیری و برنامه‌ریزی مناسب نسبت به نقشه‌ها و توطئه‌های دشمنان داشته باشد، کسی را به جامعیت مقام معظم رهبری نمی‌شناسیم و اعتقاد داریم آنچه را که باعث عزت اسلام و مسلمین و بقای باقدرت انقلاب اسلامی شد، جامعیت مقام معظم رهبری است، که امروز الحمدلله این سایه‌ی الهی روی سر ما هست و خدای متعال این نعمت بزرگ را برای ما ان شاء الله حفظ کند.

 

محمد ناصر انتصاری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا