أعلم مراجع تقلید از دیدگاه علماء

حضرت آیت‌‌الله‌العظمی امام سید روح‌الله موسوی خمینی (قدّس‌سرّه)

رهبر کبیر انقلاب اسلامی و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی (قدّس‌سرّه)، تحصیل علوم اسلامی نظیر صرف، نحو و منطق را از ده‌سالگی در محضر دایی خود به نام حاج میرزا محمدمهدی نجفی و برادر خود، سید مرتضی پسندیده و آقا محمدرضا نجفی آغاز کرد و تا سال ۱۲۹۹ ه.ش به تحصیل مقدمات در محضر آنان ادامه داد. سپس برای تکمیل تحصیلات خود، ابتدا وارد مدرسه سپهدار اراک شد و پس از حدود یک سال، وارد مدرسه دارالشفا قم گردید. در این مدت، منطق و نحو را به کمال آموخت و به بدیع و بیان احاطه یافت و در محضر اساتیدی چون شیخ محمدعلی بروجردی، شیخ محمد گلپایگانی و محمدعلی ادیب تلمّذ کرد. ایشان دوره سطح حوزه را در محضر اساتیدی چون عباس اراکی، سید محمدتقی خوانساری و سید علی یثربی به پایان رساند. امام خمینی (قدّس‌سرّه) در مقطع خارج، از حضرات آیات عبدالکریم حائری یزدی، محمدرضا مسجدشاهی، میرمحمد صادقی خاتون‌آبادی و سید حسین بروجردی بهره برد. ایشان در ۲۵ سالگی سطوح عالیه را به پایان رساند و به درجه اجتهاد نائل آمد. معظمٌ‌له همراه با تحصیل و پس از آن نیز به تدریس اشتغال داشت. یکی از مهم‌ترین تدریس‌های ایشان، بهمن‌ماه ۱۳۴۸ بود که بحث ولایت‌فقیه را در مسجد شیخ انصاری نجف آغاز کرد. سیر تألیفی امام از مسائل عقلیّه آغاز شد و در زمینه اخلاقیات، علوم عملیّه، فقه و اصول ادامه یافت. ایشان در حدود ۲۷ سالگی کتاب «مصباح‌الهدایه» را به رشته تحریر درآورد که برخی از علمای بزرگ معاصر بر آن حاشیه زدند. از جمله آثار ایشان می‌توان به «تحریرالوسیله»، «الرسائل: درباره قاعده لاضرر و لاضرار، استصحاب، تعادل و تراجیح و اجتهاد و تقلید و تقیه، در دو جلد»، «البیع: درس‌های فقهی امام خمینی (قدّس‌سرّه) در نجف اشرف»، «زبدة الاحکام»، «مکاسب محرمه: در دو جلد» و «توضیح‌المسائل» اشاره کرد.

 

——————————————————————————— 

 

به نقل از حاج احمد خمینی (رحمه الله):

در ملاقاتی که مقام معظّم رهبری با حاج سید احمد خمینی داشته، ایشان می‌فرماید:

حضرت امام بارها از جناب‌عالی به‌عنوان مجتهدی مسلم و بهترین فرد برای رهبری نام بردند. (۱)

 

نکته:

امام خمینی (قدّس سرّه) بارها از جمله در جریان ترور حضرت آیت‌الله خامنه ای (مدّ ظله العالی) و نیز در جریان تنفیذ حکم ریاست‌جمهوری به ایشان و غیره تصریح فرمودند که:

آقای خامنه‌ای مجتهدی مسلّم است. (۲)

 

به نقل از آیت‌الله موسوی همدانی (رحمه الله):

… رجوع به رهبر عظیم‌الشأن انقلاب و ولیّ‌امر مسلمین حضرت آیة الله العظمی خامنه‌ای (اطال الله عمره) در امر تقلید، قطعاً و بدون تردید جائز و مبرئ ذمه است. فقاهت و اجتهاد مطلق معظم‌له با تصریح امام راحل (رضوان‌الله علیه) به لیاقت و شایستگی ایشان برای مقام ولایت امر و انتخاب حضرات خبرگان پس از رحلت حضرت امام (رضوان‌الله علیه)، و شهادت و گواهی جامعه محترم مدرسین حوزه علمیه و جامعه روحانیت مبارز تهران (ایدهم الله)، خصائص و امتیازات و مرجحاتی که در وجود آن شخصیت بزرگ متبلور است، امری است مسلم که موجب اطمینان بیشتری در امر تقلید می‌باشد.

الحمدلله و له الشكر
موسوی امام جمعه همدان
۷۳/۹/۱۲

 

 

منابع:
(۱) جلوه آفتاب: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای از نگاه شخصیت‌ها و افراد داخلی و خارجی، ص100 / زندگی‌نامه مقام معظّم رهبری، ص۲۴۷ / سایت ماهنامه امتداد، ویژه‌نامه مقام معظّم رهبری، بهار ۱۳۸۹ / نسل کوثر، ص۸۸ / در سایه خورشید: نیم‌نگاهی به زندگانی و خاطراتی از مقام معظّم رهبری، ص۷۹ / فقیه اعلم، فصل پنجم، ص99 / روزنامه رسالت، تاریخ 16/03/1368ه.ش /  سایت رسمی فرهیختگان تمدن شیعی، تاریخ بارگذاری: ۱۴ مهر ۱۳۹۴ به آدرس:
https://b2n.ir/p94130
(۲) فقیه اعلم، فصل پنجم، ص100.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا