پرسش و پاسخسؤالات روزهسؤالات روزه مسافر

اذان ظهر بعد از خروج از شهر قبل از رسیدن به حد ترخص و مسافت شرعی

پرسش:

سلام‌علیکم خدمت سرور معظم حجت‌الاسلام‌والمسلمین راجی

سؤالی از حقیر کردند که جواب را نمی‌دانستم و فقط شما را قبول دارم، لذا خواهشمندم سریعاً جواب دهید. البته می‌دانم وقت شریفتان پر است و سؤالات ارسالی به سایت کثیر، ولی این سؤال فقط یک کلمه بله یا خیر است، لطفاً امروز جواب دهید. از اعضای خوب گروه سایت هم تقاضامندم سؤال را امروز به استاد برسانند.

باتوجه‌به گرمای هوا خصوصاً در امروز که از صبح راهپیمایی مقدس قدس بودیم، شخصی بلافاصله بعد راهپیمایی به‌خاطر فشار تشنگی و گرما، از شهر خارج می‌شود تا به مسافت شرعی رفته و افطار کند، ولی تا از شهر خارج می‌شود، اذان ظهر را می‌گویند؛ یعنی هنوز به مسافت شرعی (۲۲ کیلومتر) نرسیده و بلکه ظاهراً به حد ترخص هم نرسیده است، اذان می‌گویند.

حال آیا ایشان می‌تواند افطار کند؟ (با فرضی که ۲۲ کیلومتر را برود.) یا مسافرت بعد اذان ظهر محسوب می‌شود که ادامه روزه واجب و افطار بر وی حرام است.

من گفتم احتمالاً افطار حرام باشد؛ چون به حد ترخص نرسیده است.

لطفاً جواب صحیح را مبذول فرمایید.

ضمناً این آقا مقلد آیت‌الله سیستانی و خانمشان مقلد مقام معظم رهبری هستند.

با تشکر

خواندن  وظیفه زن حامله‌ای که روزه نگرفته و الان نمی‌داند روزه بر خودش ضرری بوده یا بر جنین

 

نام مرجع تقلید:

مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای، آیت‌الله‌العظمی سیستانی

 

پاسخ:

با عرض سلام و ادب؛

مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای:

در فرض مرقوم، احتیاط رعایت شود؛ به این‌گونه که روزه را گرفته و قضای آن را نیز انجام دهد. (۱)

 

آیت‌الله‌العظمی سیستانی

به‌طورکلی ملاک در شروعِ سفرِ قبل از اذان ظهر یا بعد از اذان ظهر، خارج‌شدن از خود شهر است نه حدّ ترخّص آن، بنابراین کسی که قبل از اذان ظهر از وطن خویش خارج شده است، ولی بعد از اذان ظهر از حدّ ترخّض وطن خارج می‌شود، در مورد روزه حکم مسافری را دارد که قبل از ظهر مسافرت رفته است. (۲)

 

 

منابع:
(۱) موسوعه فقهی تحقیقات و استفتائات واحد پاسخ به سؤالات جامعة الزهرا (سلام‌الله‌علیها)، قم، مجموعه احکام ۳، قسمت روزه، ص۴۷ / استفتاء مکتوب از معظم‌له
(۲) العروة الوثقی، ج۳، کتاب الصوم، فصل فی شرائط وجوب الصوم، ص۸۳، م ۱ / منهاج الصالحین، کتاب الصوم، الفصل الرابع: شروط صحة الصوم و وجوبه، ص۳۱۲، م ۱۰۳۹ / توضیح‌المسائل جامع، ج۱، ص۵۸۴، م ۲۱۰۸ / موسوعه فقهی تحقیقات و استفتائات واحد پاسخ به سؤالات جامعة الزهرا (سلام‌الله‌علیها)، قم، مجموعه احکام ۳، قسمت روزه، ص۴۷

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا