أعلم مراجع تقلید از دیدگاه علماء

حضرت آیت الله محمد مؤمن

حضرت آیت الله محمد مؤمن

بسمه تعالی

اینجانب سید احمد حسینی از شاگردان مرحوم آیت الله العظمی تبریزی رحمة الله علیه و از شاگردان حضرت آیت الله وحید خراسانی و از شاگردان مرحومین آیات: احمدی میانجی، شیخ حسین شب زنده دار جهرمی، اشتهاردی و… و به عنوان خدمتگزار طلاب علوم دینی در دروس سطح عالی حوزه علمیه قم مطالبی را که مستقیم از برخی بزرگان درباره مقام معظم رهبری دام ظله العالی و علمیت و فضل ایشان شنیده ام با رعایت امانت نقل کنم:

از مرحوم آیت الله شیخ محمد مؤمن رحمة الله علیه که به حکم امام خمینی علیه الرحمه، عضو فقهای شورای نگهبان بود و تا پایان عمر پربرکت خود، این عضویت ادامه داشت شنیدم که فرمود:

آیت الله خامنه ای مجتهد است اما نه یک مجتهد معمولی بلکه یک مجتهد قوی. این جمله مرحوم آیت الله مؤمن از تلویزیون پخش شد.

حقیر در منزل آیت الله مؤمن رحمة الله علیه و در محضر ایشان بودم که این سخن به میان آمد برخی افراد در حوزه هستند که ولایت آیت الله خامنه ای را قبول ندارند مرحوم آیت الله مؤمن فرمود:

یک زمان رسول خدا صلی الله علیه و آله در رأس حکومت اسلامی بودند و یک زمان امیرالمؤمنین علیه السلام و یک زمان امام خمینی رحمة الله علیه و امروز آيت الله خامنه ای در رأس حکومت اسلامی است.

از آیت الله آقای شیخ علی مؤمن شنیدم که من در حضرت آقا شبهه اعلمیت می بینم و نوه های خودم که تکلیف می شوند به آقا ارجاع می دهم. ایشان ادامه دادند: اخوی ما مرحوم آیت الله مؤمن اوائل می گفتند از آیت الله شبیری زنجانی تقلید شود ولی اواخر گفتند: از آقا (آیت الله خامنه ای) تقلید شود.

از آیت الله شیخ محمد مؤمن رحمة الله علیه با واسطه شخص ثقه ای نقل می کنم که وقتی ازایشان پرسیده شده از آیت الله خامنه ای تقلید می کنیم چگونه است؟  ایشان فرمود: صد در صد مجزی است.

 

سید احمد حسینی
۱۴ / ۴ / ۱۴۰۳
۲۷ / ذی حجة الحرام / ۱۴۴۵
نجف اشرف، حرم امیرالمؤمنین علیه السلام

 

—————————————————————————————————- 

 

فقیهی

باسمه تعالی
مرحوم آیت الله مؤمن، اوائل رهبری آقا فرمودند: اجتهاد ایشان با شهادت عدلین برای من ثابت شده.
بعد از مدتی فرمودند: خودم اجتهاد حضرت آقا را دریافت کردم و مستقیماً بر خودم ثابت است.
در مرحله سوم فرمود: در مباحثاتی که با حضرت آقا داشتیم، متوجه شدم حضرت آقا در بعضی از مسائل استنباط و علمیت ایشان برتر از خود ما است
و در مرحله چهارم در سال‌های آخر عمرشان می فرمود: یکی از مراجع تقلید اعلم، حضرت آیت الله خامنه ای هستند.
و کسی که از ایشان سؤال می کرد، می فرمود: از آیت الله خامنه ای تقلید کنید. این مطلب را از آقازاده ایشان سؤال کردم و او تأیید نمود.

 

سید محمد على فقیهی
۱۴۰۳/۴/۴

 

—————————————————————————————————- 

 


باسمه تعالی

موضوع: اعلمیت حضرت امام خامنه ای (مدّظله)

مرحوم آیت الله محمد مومن

در اوایل طلبگی و پس از فوت مرحوم آیت الله العظمی گلپایگانی در انتخاب مرجع تقلید با وسواس شدید، مجدانه پیگیر تحقیق و سوال از بزرگان زیادی شدم؛ از جمله مرحوم آیت الله مومن نقل قولی از ایشان شنیده بودم، اما به آن بسنده نکردم و با مراجعه حضوری از خودشان پرسیدم. فرمودند در زمان حیات امام رحمت الله علیه و در بازنگری قانون اساسی طبق نظر حضرت امام شرط مرجعیت از ولایت مطلقه فقیه برداشته شد پس از رحلت حضرت امام و انتخاب قاطع مجلس خبرگان رهبری و پس از چهلم رحلت حضرت امام، گفتم خوب است جلسه فقهی و علمی با رهبر معظم انقلاب همراه عده ای از فضلای برجسته حوزه داشته باشیم تا مراتب فقهی و علمی ایشان بیشتر ثابت شود. جلسات متعدد، فقهای بزرگواری چون آقایان جنتی ، محمدی گیلانی، امامی کاشانی، رضوانی، سید محمود هاشمی شاهرودی، قدیری، سید عباس خاتم، سید جعفر کریمی و… با رهبر فرزانه انقلاب برگزار شد.

بحث های بسیار جدی مطرح می شد که عمدتاً مسائلی بود که آن موقع کمتر درباره آنها سخن گفته شده بود. مباحثه طلبگی جدی که بدون تعارف هر اشکال و ایرادی گرفته می شد و اعضا باید استدلال و استنباط و اجتهاد می کردند. تمام فقها به عظمت جایگاه علمی رهبر فرزانه انقلاب در آن جلسات مهم و کاربردی پی بردند.

بعدها خروجی آن مباحث کاربردی فقهی در قالب “كتاب السديده في مسائل الجديده” منتشر شد.

 

—————————————————————————————————- 

 

آیت‌الله علی مؤمن عضو مجلس خبرگان رهبری و برادر مرحوم آیت‌الله محمد مومن عضو فقید شورای نگهبان:

آیت‌الله (محمد) مؤمن علمیّت مقام معظم رهبری را به طور کامل قبول داشتند. من (آیت الله علی مؤمن) مکرّر راجع به اعلمیت برخی از علما از ایشان سوال پرسیدم، ایشان در مورد برخی از آقایان گفتند که من علمیّت آن‌ها را نمی‌دانم، اما نسبت به مقام معظم رهبری فرمود ایشان نسبت به بسیاری اعلم است و حتی این اواخر که خودم برای تقلید برخی از بچه‌ها و نوه‌هایم خدمت ایشان سوال پرسیدم، ایشان این امر را متعین در مقام معظم رهبری می‌دانستند.

آیت‌الله علی مومن اضافه کرد:

اکنون هم که گاهی برخی از نوه‌ها و دوستانم سوال می‌پرسند، من مستند به آن حرف ایشان و با توجه به اینکه خودم درس خیلی‌ها را نرفتم و از وضعیتشان خبر ندارم که خودم مقایسه کنم، می‌گویم که مرحوم اخوی فرمود: در حال حاضر اگر کسی می‌خواهد ابتدائاً تقلید کند، بدون هیچ شک و شبهه‌ای از رهبر معظم انقلاب تقلید کند. ضمن آنکه نسبت به اعلمیت هم می‌فرمودند که تقلید از مقام معظم رهبری صورت بگیرد. (۱)

 

———————————————————————————————————————–

 

نظر “حضرت آیت الله محمد مؤمن” درباره ی مرجع تقلید اعلم، از لسان آیت الله شیخ کاظم صدیقی (دام ظله) به عنوان شخصیتی امین، ثقه، صادق و مورد اعتماد:

بنده هم درس آقا را دیدم، هم درس مراجع دیگر را؛ اسم نمیارم، خیلی ها رو دیدم.

حضرت آقا هیچ کم ندارند.

تشخیص اعلمیت، کار به این سادگی نیست؛ باید همه را در همه ی فروع دیده باشید؛

ولی اطلاعی که من ملموس دارم، آقا را اعلم یا در ردیف اعلم می دانم.

مرحوم آقای هاشمی شاهرودی، حضرت آقا (حضرت آیت الله العظمی خامنه ای) را اعلم می دانست.

مرحوم آقای راستی کاشانی، حضرت آقا را اعلم می دانست.

مرحوم آقای مؤمن، حضرت آقا را اعلم می دانست.

و شما مجازید که از قول من نقل کنید. (۲)

 

———————————————————————————————————————–

 

نظر “حضرت آیت الله محمد مؤمن” درباره ی مرجع تقلید اعلم، از لسان آیت الله شیخ محسن محمدی عراقی معروف به محسن اراکی (۳) به عنوان شخصیتی امین، ثقه، صادق و مورد اعتماد:

آن‌هایی که در بُعد علمی مقام معظّم رهبری تشکیک می‌کنند، یا آشنا نیستند با تاریخ علمی مقام معظّم رهبری و تلاش‌ عالی علمی ایشان و حضور علمی فعّال ایشان در عرصه‌های علمی، یا اینکه انسان‌های فاسدی هستند که دل مریضی دارند و دوست دارند که اساساً در همه مبانی انقلاب، خدشه وارد کنند و چون می‌بینند که رهبریِ انقلاب یکی از مهم‌ترین بلکه مهم‌ترین پایه انقلاب است، برای تضعیف این پایه انقلاب این حرف‌ها را می‌زنند.

در بین کسانی که با حوزه علمیه، به‌ویژه حوزه‌های ایران از جمله مشهد آشنا هستند، کسی وجود ندارد که در بنیه علمی مقام معظّم رهبری تشکیک کند. مقام معظّم رهبری پیش از انقلاب از اساتید مبرّز و بالای مشهد به‌شمار می‌آمدند و از همان روزگار، اجتهاد و فقاهت ایشان برای همه کسانی که با علمای مشهد و حوزه مشهد آشنا بودند مسلّم بود و این معنا، جای تشکیک ندارد.

بعدها هم که به رهبری انتخاب شدند، در جلسات علمی که با بزرگان حوزه داشتند، همه تحت تأثیر بنیه علمی ایشان و تحت تأثیر عظمت علمی ایشان و قوّت علمی ایشان قرار گرفتند. بزرگانی همچون مرحوم آیت‌الله‌العظمی خاتم یزدی، مرحوم آیت‌الله‌العظمی مؤمن قمی، مرحوم آیت‌الله‌العظمی محمّد روحانی، مرحوم آقای احمدی میانجی، مرحوم آقای طاهری خرّم‌آبادی و بزرگانی که هنوز هم هستند که توانسته‌اند در جلسات علمی حضور پیدا کنند با ایشان، همه، برجستگی علمی ایشان را در سطح بسیار بالا دانسته‌اند و بسیاری از این آقایان صریحاً‌ به اعلمیّت فقهی ایشان (حضرت آیت الله العظمی خامنه ای) شهادت داده‌اند و این خود، نشان‌دهنده آن برجستگی علمی ایشان است. به اضافه اینکه تعدادی از مباحث علمی ایشان منتشر شده و این مباحث علمی، خود گواه بر توان علمی ایشان و برجستگی علمی ایشان است. (۴)

 

——————————————————————————— 

 

باسمه تعالی
جناب حجت الاسلام و المسلمین سید اباصالح راجی (دام عزه)
مدیر محترم مرکز تخصصی احکام جامع
سلام علیکم؛
احتراماً به استحضار می رساند: هرچند بنده توفیق استفادهٔ مستقیم از محضر درس خارج فقه رهبر معظم انقلاب اسلامی را نداشته ام، لیکن با عنایت به شهادت بزرگانی مانند مرحوم آیت الله حاج شیخ حسین راستی کاشانی و مرحوم آیت الله حاج سید محمود هاشمی شاهرودی و مرحوم آیت الله حاج شیخ محمد مؤمن قمی و… و با توجه به اینکه ملاک اشتراط افقهیت برای مرجع تقلید، صرفاً افقهیت در استنباط نیست و اشراف به موضوعات و مسائل مستحدثه را نیز شامل می شود و نیز با در نظر گرفتن تعسر تبعیض در تقلید، نظر قاصر اینجانب این است که مرجعیت تقلید در حال حاضر در حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای مدظله العالی متعین است.
خداوند متعال وجود مبارک معظم له را در ذیل عنایت ولی الله الاعظم عجل الله تعالی فرجه محفوظ بدارد، ان شاء الله.

 

سید محسن طاهری (گرگانی)
نمایندهٔ مردم شریف استان گلستان در مجلس خبرگان رهبری
۱۴۰۳/۱۱/۰۷

 

——————————————————————————– 

 

حضرت آیت الله محمد مؤمن

حضرت آیت‌الله محمد مؤمن(ره) عضو فقهای شورای‌نگهبان و نماینده مجلس‌خبرگان استان قم

ایشان از اساتید حوزه‌ی علمیه‌ی قم بودند که بنده افتخار داشتم در فضاهای مختلف کاری، چه زمانی که در شورای نگهبان تشریف داشتند، چه زمانی که نماینده‌ی خبرگان استان قم بودند، گاهی خدمت ایشان می‌رسیدم.

ایشان در جلسه‌ای نقل کردند: بعد از رحلت حضرت امام خمینی(ره) من در مجلس خبرگان، به حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای(حفظه الله) رأی دادم، امّا رأی من منوط به شهادت علما و فقهایی بود که اجتهاد ایشان را تأیید کرده بودند.

بعد از رهبری حضرت آیت‌الله‌العظمی ‌خامنه‌ای(حفظه الله)، در جلسات مباحثه‌ی علمی و فقهی متعدّد که گاهی موضوعات جدید مطرح می‌شد، به نقطه نظراتی از ایشان رسیدم.

سپس می‌فرمودند: ما چند نفر فقیه در یک‌طرف قرار می‌گرفتیم و مقام معظم رهبری(حفظه الله)  به تنهایی در نقطه‌ی مقابل بودند و نظر متفاوت داشتند، امّا با قدرت و اشراف علمی و تسلّطی که ایشان نسبت به مباحث داشتند، همه‌ی ما را قانع می‌کردند.

این اقناع علمی در این جلسات خصوصی، باعث شد که من به قدرت علمی و اشراف ایشان نسبت به مباحث فقهی اعتماد کنم.

 

محمد ناصر انتصاری

 

——————————————————————————- 

 

حضرت آیت الله محمد مؤمن

بسم الله الرحمن الرحیم

بنده مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای ادام الله ظلّه على رؤوس المسلمین را مرجع ارجح می‌دانم و هیچ مرجعی را از ایشان اعلم یا محتمل‌الاعلمیه نمی‌دانم و تا آنجا که بنده اطلاع دارم آیت الله سید جعفر کریمی و آیت الله محمد یزدی قدس سرهما معتقد به اعلم بودن معظم‌له بوده‌اند.
آیت الله محمد مؤمن قمی رحمةالله‌علیه در سال‌های آخر عمر شریفشان احتمال اعلم بودن ایشان را مطرح می‌کردند و به جوانان جویای مرجع تقلید، به مقام معظم رهبری مدّظله ‌العالی هدایت و توصیه می‌نمودند.
علامه محمد تقی مصباح یزدی قدّس الله نفسه الزکیه نیز معتقد به ارجح بودن مقام معظم رهبری مدّظله‌العالی به عنوان مرجع تقلید بودند و جوانان را به تقلید از معظم‌له توصیه و ایشان را به عنوان مرجع ارجح به آنان معرفی می کردند.

 

محمود رجبی
۲۸ ربیع‌الثانی ۱۴۴۶ مطابق با ۱۱ آبان ۱۴۰۳

 

 

 

 

منابع:
(۱) پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، کد خبر: 8334، تاریخ انتشار: 7 اسفند 1400 (https://www.shora-gc.ir/0002AQ)
(۲) مجتمع بقیه الله الاعظم (عج الله تعالی فرجه الشریف) قبل از سخنرانی حضرت آیت الله شیخ کاظم صدیقی در تاریخ 3شنبه، 7 آذر 1402 مصادف با 14 جمادی الاولی 1445 در دفتر فرمودند و صوت آن در آرشیو مرکز تخصصی احکام جامع موجود است. که متن ذیل، عین کلام معظم له است که از روی صوت پیاده شده است.
(۳) وی از فقهای شیعه است که از سال ۱۳۶۹ تا ۱۳۸۵ نماینده استان خوزستان و سپس از سال ۱۳۹۵ تاکنون نماینده استان مرکزی در مجلس خبرگان رهبری و از سال ۱۴۰۱، عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
وی در نجف، عراق متولد شد و تحصیلات خود را در حوزه علمیه نجف شروع کرد. او در سال ۱۳۵۴ به ایران آمد و پس از استقرار جمهوری اسلامی به ریاست دادگاه‌های انقلاب اسلامی آبادان و خرمشهر، ریاست دادگاه‌های انقلاب اسلامی خوزستان، ریاست دادگستری استان خوزستان و امامت جمعه دزفول منصوب شد. در زمان جنگی تحمیلی، وی امام جماعت مسجد نجفیه دزفول را هم بر عهده داشته‌است. در سال ۱۳۷۳ به مدت ده سال به عنوان نماینده رهبر جمهوری اسلامی ایران به انگلستان اعزام شد و مرکز اسلامی انگلیس را پایه نهاد و سرپرستی کرد. رهبر ایران او را در ۲۰ تیر ۱۳۹۱ به دبیر کلی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی منصوب کرد. اراکی در سال ۱۳۹۸ پیش از پایان دوره حکم خود به منظور تمرکز بر فعالیتهای علمی از این سمت کنار رفت.
ایشان هم‌اکنون مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و رئیس دانشکده اصول الدین است.
(۴) سایت رسمی آیت الله شیخ محسن اراکی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا